Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κέντρο υποκλοπών η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών είναι και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν “Τα Νέα” εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Το έγγραφο που δημοσίευσε το Spiegel περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν...
από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που περιλαμβάνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Η Αθήνα είναι μία από τις 19 περιοχές δραστηριοποίησης των "κοριών" της NSA στην Ευρώπη, ενώ συνολικά σύμφωνα με το Spiegel ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, από τις 19 περιοχές στην Ευρώπη, μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι πράκτορες των ειδικών μονάδων συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Service (SCS), εργάζονται υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας και σε συνθήκες άκρας μυστικότητας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση. Σύμφωνα με το έγγραφο της NSA, οι μονάδες SCS έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Από enet