Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ενα στα τρία νοικοκυριά δεν θα αγοράσει πετρέλαιο φέτος

• Κλειστοί θα μείνουν οι καυστήρες σε ποσοστό 35%
• Μετά και το «όχι» της Τρόικα για μείωση του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο
• Τι δείχνει έρευνα της Opinion για λογαριασμό της ΕΠΑ 
Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Opinion για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής, καθώς προκύπτει ότι σχεδόν ένα στα τρία νοικοκυριά δεν θα λειτουργήσει τους καυστήρες, αφού δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή που οι δανειστές έδωσαν αρνητική απάντηση στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να υπενθυμίσουν πως δεκάδες χιλιάδες...
νοικοκυριά δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα αντιμετωπίσουν το χειμώνα.

Σύμφωνα με έρευνα την οποία δημοσιεύει το capital το 35% των ερωτηθέντων -περίπου 450 χιλιάδες νοικοκυριά που δεν είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο- δήλωσε ότι φέτος το χειμώνα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του, ενώ ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους.

Συγκεκριμένα το 44% αντιστοιχεί σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά, που είτε δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο, είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προμηθευτούν κάποια ελάχιστη ποσότητα.

Μάλιστα όπως διαπιστώνει η έρευνα το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο φέτος, αφού την περυσινή σεζόν το ποσοστό που δεν άναψε τον καυστήρα θέρμανσης, έφτανε το 35% ή αλλιώς 160 χιλιάδες νοικοκυριά.

Στροφή σε άλλους τρόπους θέρμανσης
Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αδυναμία να αγοράσουν πετρέλαιο στρέφονται αναγκαστικά σε άλλους τρόπους θέρμανσης (κλιματιστικά, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης και τζάκια, με δεδομένο ότι πρόκειται για διαμερίσματα με περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές), ωστόσο οι εναλλακτικές αυτές συχνά καταλήγουν να είναι πιο δαπανηρές και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε θέρμανση.

Σε τι επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τα ακριβή κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος, αφού αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί Ωστόσο με βάση την εκτιμώμενη τιμή πώλησης (1,30 ευρώ το λίτρο) η σύγκριση της τιμής του πετρελαίου με το φυσικό αέριο δείχνει ότι φέτος η πρεμιέρα της σεζόν θα γίνει με διαφορά της τάξης του 44% (από 35% πέρυσι).

Από iefimerida