Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

10€ το στρέμμα ο φόρος στα εκτός σχεδίου

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2014 
Mε στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Στις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες τα μεγαλύτερα βάρη, μικρότερη η επιβάρυνση για τις αγροτικές καλλιέργειες

Σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τον...
νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα.

Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 945 εκατ. από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου.

Για τα αστικά ακίνητα μετά τις ενστάσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μιας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο το βασικό σχέδιο για το νέο φόρο, το οποίο θα παρουσιαστεί στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και αφού λάβει το «πράσινο φως» θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Ομως το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει την τρόικα τόσο για την απόδοση του νέου φόρου όσο και για την εισπραξιμότητά του, αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιώνονται ετησίως στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται σε 4,15 δισ. ευρώ, ώστε στα ταμεία του Δημοσίου να καταλήγει το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν (στρέμματα). Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Περισσότερα βάρη για τους ιδιοκτήτες
Χαμένοι θα βγουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ιδιόκτητες ακινήτων από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Yψηλότερο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο «χαράτσι» αλλά του χρόνου θα φορολογηθούν, αλλά και οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν μείνει «κενά» και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους.

Επιπλέον έξτρα φόρο θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους.
Στον αντίποδα κερδισμένοι από τη θέσπιση του νέου φόρου σε σύγκριση με την επιβάρυνση που έχουν με το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας και μεσαίας έως 2000 με 2.250 ευρώ το τετραγωνικό, εφόσον όμως δεν διαθέτουν παράλληλα οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων (εντός σχεδίου οικόπεδα, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης), τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.

Πιο αναλυτικά, περισσότερους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα, τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα. Ο φόρος στα αγροτεμάχια θα επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.

ΓΙΑ Ε9
Παράταση προθεσμίας

Παρατείνεται η προθεσμία για τη διόρθωση και οριστικοποίηση των δηλώσεων Ε9 που κανονικά έληγε αύριο. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2012, η δήλωση πρέπει να υποβληθεί έως τις 20 του μήνα. Για όσους είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2013 αγροτεμάχια δόθηκε παράταση έως τις 14 Οκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται τις ημέρες αυτές στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Από το ΕΘΝΟΣ