Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συρία: Η επέμβαση των ΗΠΑ θα γίνει μετά την Πέμπτη, θα είναι 3ήμερη και θα γίνει με Tomahawk, λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ [βίντεο]

Άμεση αναμένεται να είναι η επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, καθώς οι Αμερικανοί είναι απόλυτα έτοιμοι στο σχεδιασμό τους και το μόνο που απομένει είναι η εντολή του Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον Ποστ, η επίθεση θα γίνει με πυραύλους Tomahawk, ενώ η ιστοσελίδα Foreign Policy αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν...
χαρτογραφήσει 34 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων.

Πού θα γίνουν οι επιθέσεις

Πρόκειται για τα εργοστάσια κατασκευής χημικών όπλων, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στο χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

NBC: Η επίθεση μπορεί να γίνει την προσεχή Πέμπτη

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές ένοπολες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την πρώτη επίθεση ακόμα και την προσεχή Πέμπτη. Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το δίκτυο, υποστήριζαν ότι η επίθεση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι αποδεκατισμού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το στίγμα της απόλυτης ετοιμότητας είχε δώσει εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης.

Συριακή αντιπολίτευση: Ο Ασαντ έριξε βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ

Σύμφωνα με τον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου έριξαν χθες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ σε αμάχους κοντά στο Χαλέπι. Σύμφωνα με την καταγγελία, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν

«Η πολεμική αεροπορία του Άσαντ έπληξε κατοικημένες περιοχές με τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ», αναφέρει ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.

Κάμερον: Δεν θα αναμειχθούμε στον πόλεμο...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους.

«Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Ρώσικο αεροσκάφος απομάκρυνε Ρώσους πολίτες από τη Λαττάκεια

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Λαττάκεια για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους υπηκόους χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Ένα αεροπλάνο Ιλιούσιν-76, με φορτίο 20 τόνων, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Ιρίνα Ρόσιους. Το φορτίο του αποτελείτο κατά κύριο λόγο από κονσέρβες και ζάχαρη, πρόσθεσε.

Το ίδιο αεροσκάφος θα απομακρύνει από τη Συρία 180 Ρώσους και άλλους υπηκόους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει αντάρτες της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με χημικά σε κυβερνητικούς στρατιώτες.
Από iefimerida