Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Στην Ελλάδα της λιτότητας: Ανθρώπινη ζωή, αξία 1,2 ευρώ

ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 19ΧΡΟΝΟ Ο ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ * Ο ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΕΞΩ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 
«Αφήστε το παιδί, θα πληρώσουμε εμείς το εισιτήριό του» ήταν τα λόγια των συνεπιβατών του 19χρονου, που βρέθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έξω από το τρόλεϊ το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν από τις 11.00, στη διαδρομή Ζάππειο-Αγιος Ιερόθεος.

Ο μοιραίος έλεγχος του εισιτηρίου είχε ξεκινήσει, ενώ το τρόλεϊ βρισκόταν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στο Περιστέρι. Ο Θανάσης Καναούτης επέστρεφε στο σπίτι του, ενώ είχε αφήσει την παρέα του με την οποία είχαν βγει για να πιουν καφέ. Σήμερα το απόγευμα...
κηδεύεται στο Νεκροταφείο Περιστερίου.

Λίγο μετά τις 10.30 επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ από τη στάση του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι με κατεύθυνση την Ανθούπολη. Στην επόμενη στάση μπήκε στο τρόλεϊ ο ελεγκτής Ν.Π. και κατευθύνθηκε προς το νεαρό ζητώντας του το εισιτήριο. Καθώς ο 19χρονος δεν είχε εισιτήριο, ο ελεγκτής του ζήτησε να περιμένει για να αποβιβαστούν μαζί στο τέρμα.

Ο καβγάς

Οπως δήλωσε ο οδηγός του τρόλεϊ, ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στο νεαρό και τον ελεγκτή. «Ο ελεγκτής», φέρεται να είπε ο οδηγός, «τον πρόλαβε και τον άρπαξε από την μπλούζα και η μπλούζα σκίστηκε, ενώ έσπασαν και τα γυαλιά του ελεγκτή. Μόλις ηρέμησαν, ξεκίνησα για να συνεχίσω τη διαδρομή. Δεν είχαν περάσει λίγα λεπτά και ο νεαρός πήγε τρέχοντας στη μεσαία πόρτα, έσπασε το μπουτόν κινδύνου, το όχημα αυτόματα άρχισε να επιβραδύνει και ωστόσο ο νεαρός άνοιξε την πόρτα και πήδηξε έξω».

Οι μαρτυρίες είναι συγκεχυμένες για το πώς βρέθηκε στο κενό έξω από το όχημα -ενώ αυτό ήταν εν κινήσει- με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά το κεφάλι του στο κράσπεδο. Ερώτημα πρώτον: αφού το τρόλεϊ δεν είχε σταματήσει, πώς άνοιξε η πόρτα;

Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως ο νεαρός μετά το διαπληκτισμό με τον ελεγκτή πάτησε το μπουτόν κινδύνου, άνοιξε την πόρτα και στην προσπάθειά του να διαφύγει πήδηξε έξω από το όχημα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι του. Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος αρχικά στο νοσοκομείο «Αγια Ολγα» και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου τα ξημερώματα της Τετάρτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο Κώστας Νικολακόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στα τρόλεϊ, είπε: «Του είπε ο ελεγκτής ότι αφού δεν είχε εισιτήριο και δεν είχε και χρήματα προφανώς, να μην κατεβεί στη στάση και να πάνε στο τέρμα. Ετσι προχώρησε για τον έλεγχο στο υπόλοιπο τρόλεϊ. Ο 19χρονος έσπρωξε τους άλλους επιβάτες, έφθασε στη μεσαία πόρτα και πάτησε το μπουτόν ασφαλείας που υπάρχει στις πόρτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό απενεργοποιεί τις πόρτες, οι πόρτες του τρόλεϊ δεν ανοίγουν με τίποτα όταν είναι εν κινήσει, καθώς το τρόλεϊ πρέπει να σταματήσει, να δέσει αερόφρενο που λέμε εμείς και μετά να ανοίξουν οι πόρτες. Μόνο στην περίπτωση που κατεβάσεις το μπουτόν ακινητοποιείται η πόρτα. Ετσι άνοιξε η συγκεκριμένη πόρτα και πήδηξε κάτω».

Η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, αυτόπτης μάρτυρας, έχει τη δική της μαρτυρία: «Ο οδηγός και ο ελεγκτής επέμεναν: "Θα πληρώσεις το πρόστιμο". "Δεν έχω χρήματα, είμαι άνεργος, το ίδιο και οι γονείς μου" απαντά το παιδί. "Αφήστε το, θα το πληρώσουμε εμείς" λέμε οι συνεπιβάτες. Πετάγεται ο οδηγός και λέει: "Αυτά κάνετε κάθε φορά, δεν έχετε δικαίωμα να πληρώσετε εσείς γι' αυτόν. Είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης να πληρώνει το εισιτήριό του". Μα δεν έχει το παιδί, συνεχίσαμε να λέμε εμείς. Τότε λέει ο οδηγός: "Κατέβα κάτω ρε κωλόπαιδο, θα πληρώσεις εισιτήριο". Δίπλα του ο ελεγκτής ωρυόταν, έβριζε όλο τον κόσμο. Το παιδί ήταν πάνω στην πόρτα στηριγμένο και ο ελεγκτής τσακωνόταν μαζί του. Ηρθαν στα χέρια. Ανοίγει η πόρτα χωρίς να την ανοίξει το παιδί. Οχι, το παιδί δεν άνοιξε την πόρτα. Ο οδηγός ήταν με το μέρος του ελεγκτή. Ημασταν τσουβάλι μέσα. Ο νεαρός βρέθηκε μετέωρος έξω με την πόρτα ανοιγμένη και τον ελεγκτή από πάνω του».

«Εχασα το παιδί μου γιατί κάποιος αποφάσισε να το "παίξει καπετάνιος" για ένα ευρώ». Τα λόγια του Γιάννη Καναούτη, πατέρα του αδικοχαμένου 19χρονου στο newpost.gr, συγκλονίζουν: «Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ηταν δέκα η ώρα το βράδυ. Είχε μπροστά του ένα παιδί χωρίς εισιτήριο. Εντάξει, έκανε λάθος το παιδί. Δεν μπορούσαν να το αφήσουν να φτάσει μέχρι το σπίτι; Θα το κατέβαζαν κάτω μέσα στη νύχτα; Για ένα ευρώ;».

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιών, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με το τραγικό συμβάν. «Υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει την έρευνα. «Εχουμε σχηματίσει εικόνα για το θλιβερό συμβάν, αλλά σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και την οικογένεια του νεκρού, στην οποία εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», κατέληξε ο επικεφαλής της ΟΣΥ.

Μιλώντας στον «Σκάι» η Αρετή Παναγιώτου υποστήριξε ότι κάποιος έσπρωξε τον άτυχο νεαρό έξω από το τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Περιστέρι. «Φαίνεται ότι κάποιος τον έσπρωξε, έπεσε με την πλάτη και έσπασε τον αυχένα του», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας. Παράλληλα, η κυρία Παναγιώτου τόνισε: «Πιστεύω ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη και σημαντικό ρόλο θα παίξουν η ιατροδικαστική έρευνα και η πραγματογνωμοσύνη... Ας αφήσουμε το θέμα να λυθεί στο φυσικό του χώρο». Κατά τον Νίκο Καταλιό -μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Extra-, ο οποίος επέβαινε στο τρόλεϊ, φέρεται να προσπάθησε να χωρίσει τον ελεγκτή από το 19χρονο κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού τους μέσα στο τρόλεϊ, «ο εθελοντής ελεγκτής Ν.Π. χειροδίκησε εναντίον του Θανάση Καναούτη. Τον εξευτέλισαν, τον προσβάλανε, του άσκησαν πίεση. Το παιδί το δολοφονήσανε, το σπρώξανε έξω το παιδί».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ από enet