Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σεκιούριτι η ΕΛ.ΑΣ...

Σε ιδιότυπο σεκιούριτι έχει εξελιχθεί η Ελληνική Αστυνομία για χάρη του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, αφού δυνάμεις της βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο φυλάσσοντας όλο τον χώρο του εργοταξίου, με αποτέλεσμα η αστυνόμευση στις άλλες περιοχές να καθίσταται προβληματική.

Το κόστος, μάλιστα, που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για τις δυνάμεις που έχουν αποσπαστεί στην περιοχή κυμαίνεται από 18.000 ευρώ έως...
και 337.500 ευρώ τον μήνα!

Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές Σκουριές, Ρέμα και Καραντζά αλλά και σε σημεία γύρω από αυτές. Η κατάσταση δείχνει πως έχει φτάσει στα άκρα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φέρονται να είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, υπάρχουν και ομόφωνες αποφάσεις στα συνδικάτα προκειμένου να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη κίνηση.

«Το μεγαλύτερο, όμως, κακό», υπογραμμίζουν οι αστυνομικοί στο «Π», «είναι ότι έχουν αποδυναμωθεί οι αστυνομικές διευθύνσεις όλων των γύρω νομών. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει 1.200 κενές οργανικές θέσεις και 93 άτομα αποσπασμένα στον Έβρο, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Γιατί, εκτός από τα γήπεδα, την εγκληματικότητα, που αυξάνεται διαρκώς, την τρομοκρατία και το κυκλοφοριακό, τώρα οι συνάδελφοι έχουν επιβαρυνθεί και με τις Σκουριές».
Και όπως κατ’ επανάληψη έχουν διατυπώσει σε ανακοινώσεις τους, το πρόβλημα στις Σκουριές δεν είναι αστυνομικό αλλά πολιτικό και απαιτούνται πολιτικές και όχι αστυνομικές λύσεις.

 Πανάκριβο το… μαλλί

Η προστασία του μεταλλείου χρυσού στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό δημόσιο, στους Έλληνες φορολογούμενους αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε καθημερινή βάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π» βρίσκονται στο σημείο, τουλάχιστον, 70 με 80 άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταπολέμησης Εγκλήματος.

Ο καθένας, όπως λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί, «κοστίζει» 7,5 ευρώ την ημέρα, γεγονός που με απλές μαθηματικές πράξεις μεταφράζεται σε συνολικό ημερήσιο «κόστος» 600 ευρώ, ήτοι 18.000 ευρώ τον μήνα.

Τις ημέρες που υπάρχουν μέτρα τάξης βρίσκονται πολύ περισσότεροι αστυνομικοί, οι οποίοι όταν καλούνται να διανυκτερεύσουν στη Χαλκιδική «κοστίζουν» 45 την ημέρα έκαστος. Οι διμοιρίες που βρίσκονται εκεί κυμαίνονται από 8 έως 10, αποτελούμενες από 25 άτομα η καθεμία.

Η επιβάρυνση στην περίπτωση που υπάρχει διανυκτέρευση ανέρχεται στο ποσό των 11.250 ευρώ την ημέρα και 337.500 ευρώ τον μήνα!

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στο πόσοι αστυνομικοί βρέθηκαν στις Σκουριές της Χαλκιδικής μόνο από τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο.
Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2012, βρέθηκαν μόλις 50 αστυνομικοί, αριθμός ο οποίος με την πάροδο των μηνών αυξανόταν ολοένα και περισσότερο.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 μετακινήθηκαν στις Σκουριές 200 αστυνομικοί. Ενδεικτικοί είναι ορισμένοι αριθμοί και για το 2013, καθώς τον Μάρτιο οι αστυνομικοί που μετέβησαν για τη φύλαξη της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ανήλθαν στους 300, τον Απρίλιο στους 500 και προσφάτως τον Μάιο στους 400.

Απροστάτευτη η Κεντρ. Μακεδονία

Το πρόβλημα όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί είναι σύνθετο, αφού, όπως λένε, μένουν ουσιαστικά απροστάτευτες οι υπόλοιπες περιοχές των νομών από τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις είναι επικεντρωμένες στη φύλαξη του μεταλλείου. «Οι συνάδελφοι, 70 με 80 άτομα, θα επάνδρωναν περιπολικά και θα ήταν πιο έντονη η αστυνόμευση στον νομό. Αυτό είναι εις βάρος του πολίτη και του τουρίστα. Όταν υπάρχουν μέτρα τάξης, κάποια δίκη ή πορεία στην περιοχή, οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται και η ΕΛ.ΑΣ. επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο καθώς έρχονται άνδρες από όλη την Κεντρική Μακεδονία» αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί συνδικαλιστές από τη Θεσσαλονίκη. «Φυσικά και επιβαρυνόμαστε και ως κόστος και ως αστυνόμευση στην περιοχή μας. Καθημερινά πηγαίνουν διμοιρίες και δεν αστυνομεύονται περιοχές που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν έχουν την αρμοδιότητα οι σεκιούριτι να φυλούν όλη την περιοχή. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Μπορεί φυσικά η εταιρεία να διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια, ωστόσο ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός και δεν επαρκεί για «την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, καθώς οι σεκιούριτι βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και το έργο τους περιορίζεται εκεί».

Αυτό που ζητούν οι αστυνομικοί σε όλες τις περιοχές που επιβαρύνονται είναι να δουλεύουν ένα κανονικό 8ωρο, μιας και είναι γνωστό τοις πάσι πως δεν πληρώνονται για υπερωρίες, καθώς αυτό το καθεστώς πολύ απλά δεν υπάρχει για τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. «Αλλά και με τους συναδέλφους υπάρχει πρόβλημα, γιατί δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες καθώς δεν υπάρχουν πουθενά. Εμείς ζητάμε οι συνάδελφοι να δουλεύουν οκτώ ώρες. Απλώς θέλουμε να δουλεύουμε ένα κανονικό οκτάωρο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν οχήματα, δεν υπάρχει υποδομή στον νομό. Είναι λογικό να επιβαρυνόμαστε, μιας και έχουμε ήδη προβλήματα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στις βάρδιες των αστυνομικών που μεταβαίνουν στη Χαλκιδική δεν συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση. Δηλαδή, ένας αστυνομικός μπορεί να έχει κανονική 8ωρη βάρδια, αλλά με τη μεταφορά του προς και από το σημείο, εργάζεται συνολικά 10 με 11 ώρες την ημέρα. «Από τον Φεβρουάριο και μετά οι περισσότεροι αστυνομικοί Χαλκιδικής όταν δουλεύουν από 11 ώρες και πάνω υπάρχει πρόβλημα κούρασης, και σωματικής και ψυχικής».