Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μετά το τηλεοπτικό και δικαστικό πραξικόπημα;

Nέα ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκλήθηκε μετά από διευκρινίσεις «πηγών του ΣτΕ» που διέρρευσαν το βράδυ της Τρίτης μέσω του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι και οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει να ορίσουν το προσωπικό με το οποίο θα λειτουργήσει προσωρινά η κρατική τηλεόραση. Νομικοί μιλώντας στο tvxs.gr αφήνουν αιχμές για «πολιτικές διευκρινίσεις», ενώ από την Ιπποκράτους κάνουν λόγο για...
«σενάρια με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη για το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης». Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι είτε πίσω από τις εμφανιζόμενες ως πηγές κρύβεται το Μέγαρο Μαξίμου και ίσως κάποιοι δικαστές του ΣτΕ που πρόσκεινται στην ΝΔ ή ότι κατά την διάρκεια της ημέρας εξασκήθηκαν πιέσεις από το Μαξίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να αλλοιώσει το γράμμα και το πνεύμα της χθεσινής απόφασης. Στις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ήττα από την πραξικοπηματική απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ, οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθαρίζουν πως η ΕΡΤ θα πρέπει να επαναλειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό έως ότου γίνει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση.

 «Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους και καταλήγει:

«Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».

Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη μιλώντας στο tvxs.gr παρέπεμπταν στην αυστηρή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είναι παράνομος όσο δεν επαναφέρει το σήμα της ΕΡΤ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που κατά τη διάρκεια αυτής της ενδοκυβερνητικής κρίσης βρίσκονται σε απόλυτη σύμπτωση απέναντι στη ΝΔ, χαρακτηρίζουν υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν και διαμηνύουν ότι δεν τις επιθυμούν.

Διαβάστε επίσης:


Οι «διευκρινίσεις» του ΣτΕ

Νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από το ΣτΕ μετέδωσε «διευκρινίσεις» ότι όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν απολυθεί από την απόφαση της 11ης Ιουνίου και πως το νέο προσωπικό του νέου φορέα θα οριστεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Σίμο Κεδίκογλου και Γιάννη Στουρνάρα. Το εν λόγω προσωπικό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας), σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ διευκρινίστηκε, από τις ίδιες πηγές, ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Νομική υπηρεσία ΕΡΤ: Κανείς δεν έχει απολυθεί
Σύμφωνα με τη Νομική υπηρεσία της ΕΡΤ,  σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης αυτοδικαίως θεωρείται ως μηδέποτε απολυθέν και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι εκείνοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην προετοιμασία, παραγωγή, μετάδοση και προβολή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (π.χ. στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», στο Αρχείο Μουσείο, στα Μουσικά Σύνολα κλπ.).

Η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ σημειώνει πως «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προκειμένου κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο να συνεχίσει να ασκεί την αποστολή της ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, που διεκόπησαν με την ανασταλείσα κοινή υπουργική απόφαση και λειτουργώντας τους διαδικτυακούς ιστοτόπους της».

«Πολιτικές» διευκρινίσεις

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας στο tvxs.gr τις διευκρινίσεις μέσω πηγών του ΣτΕ περί απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων της ΕΡΤ αφήνουν αιχμές για «πολιτική παρέμβαση», κάνοντας λόγο για «περιττή διευκρίνιση». Ο εργατολόγος Πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Περπατάρης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρόδηλη σκοπιμότητα των διευκρινίσεων του ΣτΕ, ενώ μιλά και για επικοινωνιακά παπαγαλάκια που προσπαθούν να αφυδατώσουν την απόφαση. «Είναι βαθύτατα γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους».

Ενδεικτικό είναι και το κείμενο του νομικού Βασίλη Σωτηρόπουλου με τίτλο «Η ‘αυθεντική’ ερνημεία της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ». Ο κ. Σωτηρόπουλος κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή παρατυπία που αποδίδεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας» αναφερόμενος στην «"ερμηνεία" της προσωρινής διαταγής του Προέδρου του». «Πέρα όμως από αυτές τις "διευκρινίσεις", στο ΣτΕ αποδίδονται και προτάσεις υλοποίησης της απόφασης με συγκεκριμένες διοικητικές πρακτικές, όπως ο διορισμός Διαχειριστή κλπ! Αυτού του είδους οι συμβουλές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δικαστικής κρίσης, αλλά ούτε και ερμηνείας, έστω άτυπης, από τους ίδιους τους δικαστές». τονίζει και συνεχίζει:

«Αν η κυβέρνηση επιλέξει να αναστείλει προσωρινά την απόλυση όλων των εργαζομένων, με σχετική τροποποίηση της επίμαχης Κ.Υ.Α., έχει κάθε δικαίωμα κι εξουσία να το πράξει. Η εμβάπτιση όμως της μίας ή της άλλης πολιτικής επιλογής στην κολυμβήθρα της "αυθεντικής ερμηνείας" της προσωρινής διαταγής αποτελεί ενέργεια που προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την διάκριση των λειτουργιών, αν όντως προέρχονται από το ΣτΕ».

«Οι μονομερείς διευκρινιστικές διαρροές δεν εξυπηρετούν πάντοτε τις αρχές της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας και της ίσης μεταχείρισης, ακριβώς επειδή στερούνται οποιασδήποτε δικονομικής και γενικότερα δικαϊκής εγγύησης», καταλήγει το άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Από tvxs