Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή απαγόρευση στο χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια

• Θα ισχύει από 1/1/2014 • Σύμφωνη με το σχέδιο η Ελλάδα
Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για τους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι...
πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.

Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών”.

Πληροφορίες από Reuters
Από enet