Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Συρία: Το Ισραήλ μάς κήρυξε τον πόλεμο – Θα προβούμε σε αντίποινα

• «Οι επιθέσεις είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ», δηλώνει το Ισραήλ και απειλεί με νέα χτυπήματα 
• «Το Τελ Αβίβ βοηθά τρομοκράτες» λέει η Συρία που κάνει λόγο για θύματα και εκτεταμένες καταστροφές • Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τη Δαμασκό

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό συνιστούν μια «κήρυξη πολέμου»,...
δήλωσε, σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ. Ο Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Συρία, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Συντονισμός με τους τρομοκράτες

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων δείχνουν «συντονισμό με τρομοκρατικές ομάδες» στη χώρα, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, δείχνοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκειά του για αυτές τις ενέργειες. Σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Εθνη, η Συρία αναφέρει πως οι επιθέσεις προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές.

Μάλιστα η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε πως το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στόχος ιρανικοί πύραυλοι

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Οι πύραυλοι αυτοί Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.

Την ίδια ώρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση «έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "δράσει άμεσα" για να τις σταματήσει.

Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας».

Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας. Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής

Τεράστια έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαμασκό της Συρίας, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, αναφέροντας ότι οι πύραυλοι είχαν ως στόχο ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο. «Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων», αναφέρεται.

Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, προάστιο της Δαμασκού, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το ερευνητικό κέντρο.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ».

Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων. Η επίθεση έλαβε χώρα δύο μόλις ημέρες αφότου επίσημες αμερικανικές πηγές είχαν αναφέρει ότι μια ισραηλινή επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας προοριζόταν για τη λιβανέζικη ομάδα ανταρτών, Χεζμπολάχ.

Οι συγκρούσεις στη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με ειρηνικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν εξοριστεί και ακόμα 1,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Κλιμάκωση ισραηλινών επιθέσεων

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικά πλήγματα σε διάστημα τριών ημερών στην Συρία εναντίον όπλων που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος. Με αυτές ανέρχονται σε τρεις συνολικά οι αεροπορικές επιδρομές που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στην Συρία από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Μια επιδρομή έγινε την Μεγάλη Παρασκευή πριν από την αυγή κατά όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, στο νοτιοανατολικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μια δεύτερη έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, πρόσθεσε. Αυτή «η επίθεση βόρεια της Δαμασκού είχε στόχο ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Επιδρομή στον ίδιο τομέα είχε πραγματοποιήσει η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τον Ιανουάριο, πλήττοντας ένα κέντρο επιστημονικών ερευνών.

Απειλεί με νέες επιθέσεις

«Κάθε φορά που θα φτάνουν πληροφορίες στο Ισραήλ για την μεταφορά πυραύλων ή εξοπλισμών από την Συρία στον Λίβανο, θα δέχονται επίθεση», σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η πολεμική αεροπορία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο συναγερμού, όπως δεν ήταν για χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο», συνέχισε ο ίδιος, την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην γειτονική Συρία.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους.

«Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού. Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.

Χτυπήθηκε επιστημονικό κέντρο

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana γνωστοποίησε τη πραγματοποίηση μιας ισραηλινής επίθεσης κατά του κέντρου επιστημονικών ερευνών της Τζαμράγια, βορειοδυτικά της Δαμασκού.

Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έχει προς το παρόν δοθεί στη δημοσιότητα κάποιος απολογισμός, έγινε με πυραύλους, σύμφωνα με το Sana.

Η πραγματοποίηση της προηγούμενης αεροπορικής επιδρομής, την Μεγάλη Παρασκευή, δεν επιβεβαιώθηκε από τις συριακές αρχές. Αρχικά γνωστοποιήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στο Λίβανο μια διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η επίθεση κατέστρεψε πυραύλους εδάφους-αέρος οι οποίοι είχαν παραδοθεί πρόσφατα από την Ρωσία και είχαν αποθηκευτεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε πληροφορία όσον αφορά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επωφεληθεί από το χάος στη Συρία για να ενισχυθεί», δήλωσε στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο βουλευτής του Λικούντ, Τζάχι Χανεγκμπί, ο οποίος πρόσκειται στον Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση επιδρομών.

Σιωπή από Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε σε σημερινή του δημόσια εμφάνιση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, τις τελευταίες ημέρες, αλλά επισήμανε την δέσμευσή του στο να παραμείνει το Ισραήλ ασφαλές.

«Ο πατέρας μου με έμαθε πως η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ και να διασφαλίσουμε το μέλλον του», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια εγκαινίων αυτοκινητόδρομου που πήρε το όνομα του πατέρα του, ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου.

Το Ιράν θα εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό

Το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας».

Η Τεχεράνη καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Συρία και κάλεσε τις χώρες της περιοχής να αντιδράσουν, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

ΗΠΑ: Χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ

Η εναέρια επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Συρία είχε ως στόχο ένα φορτίο πυραύλων από το Ιράν, το οποίο προοριζόταν για αντάρτες της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο, ανέφερε το Σάββατο η Νιου Γιουορκ Τάιμς. Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ενός Αμερικανού αξιωματούχου, αναφέρει ότι η ισραηλινή εναέρια επιδρομή χτύπησε μια αποθήκη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου πιστεύεται ότι υπήρχαν πύραυλοι τύπου Fateh-110, οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί στο Ιράν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σχολίασε το κατά πόσο οι εναέριες επιθέσεις έλαβαν χώρα, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ κατέχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ.

«Αυτό που έχω πει στο παρελθόν και εξακολουθώ να πιστεύω είναι ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να αμύνονται κατά της μεταφοράς εξελιγμένων όπλων προς τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Από iefimerida