Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Υφεση στην Ελλάδα και το 2014 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Υφεση 1,2% στην Ελλάδα για έβδομο χρόνο και το 2014 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ, κόντρα στις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, που αναμένουν επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πρόβλεψη μάλιστα αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι ανέφερε: «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι...
το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».

Εξηγώντας τις απόψεις του για το θέμα τόνισε ότι «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ' ό,τι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα». Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες», είπε και προσέθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ σημειώνει ακόμη ότι δεν αποκλείεται η Αθήνα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, για να καλυφθεί το «κενό» που θα αφήσει στο πρόγραμμα η συρρίκνωση της οικονομίας το επόμενο έτος. Φέτος υπολογίζει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 4,8%.
Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του για την ανεργία, καθώς σε αντίθεση με τους δανειστές, που προβλέπουν μικρή αποκλιμάκωσή της το 2014 στα επίπεδα του 26% από 27% φέτος, εκτιμά ότι το 2013 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,8%, για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, στο 28,4%, του χρόνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές- προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2014 στο 3,5%, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% του χρόνου.

Στην έκθεσή του ο Οργανισμός υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε «φρικτή θέση», καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια.

Κατερίνα Κοσμά από το ΕΘΝΟΣ