Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Έκρηξη με δεκάδες θύματα σε εργοστάσιο του Τέξας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε εργοστάσιο λιπασμάτων στην πολιτεία του Τέξας. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς επικαλούμενο πληροφορίες από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Άγνωστη παραμένει η αιτία της έκρηξης, από την οποία κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές γειτονικά κτίρια. Εκκενώθηκε η πόλη Ουάκο. Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, η ίδια περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο για την επονομαζόμενη «πολιορκία του Ουάκο».

Πανικός επικράτησε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από άγνωστη αιτία στις 7:50 μ.μ. τοπική ώρα στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα...
νότια του Ντάλας και ακολούθησε μεγάλη φωτιά.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 100 τραυματίες ωστόσο σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX, οι νεκροί φτάνουν τους 70 και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των θυμάτων πάντως δεν υπάρχει ενώ το CNN κάνει λόγο για 2 θύματα.

Τέσσερις ώρες μετά το συμβάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τέξας επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν μπορεί να γίνει αναφορά σε ακριβή αριθμό καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο στο Γουέστ, μια κωμόπολη 2.700 κατοίκων, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη καθώς από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές και δεκάδες γειτονικά κτίρια όπως ένα σχολείο (το οποίο εκείνη την ώρα ήταν άδειο) και ένα γηροκομείο (όπου εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί ένοικοι κάτω από τα ερείπια) ενώ υπάρχουν αναφορές για σπασμένα τζάμια σπιτιών ακόμη και 300 μέτρα μακριά από το εργοστάσιο. Πυροσβέστες και ασθενοφόρα έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια ενώ κινητοποίησαν και έξι ελικόπτερα.  
Χάρτης που απεικονίζει το σημείο της έκρηξης και την κοντινή απόσταση με την πόλη Ουάκο (φωτό AFP)
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε ότι μετά την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη. Ο δήμαρχος  δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων. Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουέικο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκε η έκρηξη από την αμμωνία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μεταξύ των τραυματιών είναι και αρκετοί πυροσβέστες από τη δεύτερη έκρηξη, που σημειώθηκε καθώς έφταναν στο σημείο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταγράφηκε ως δόνηση 2,1 Ρίχτερ από τα μηχανήματα του Ινστιτούτου.

Βίντεο κατοίκου που δείχνει τον πυκνό καπνό που κάλυψε την περιοχή μετά την έκρηξη :
Βίντεο που δείχνει τον πανικό που επικράτησε μετά τη δεύτερη έκρηξη (στο 0.27'):
 
20 χρόνια πριν, στο Ουάκο

To εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η σημερινή έκρηξη βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή Ουάκο. Εκεί πριν από 20 χρόνια είχαν χάσει τη ζωή τους 4 πράκτορες του FBI και 76 μέλη θρησκευτικής αίρεσης. Από το  Φεβρουάριο του 1993, οι αρχές προσπαθούν να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας σε ένα ράντσο στο Ουάκο όπου διέμεναν μέλη μιας θρησκευτικής αίρεσης. Κατά την ανταλλαγή πυρών, έχασαν τη ζωή τους οι τέσσερις πράκτορες και επί πενήντα ημέρες το FBI πολιορκούσε το ράντσο έως ότου στις 19 Απριλίου προχώρησε σε έφοδο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να χάσουν τη ζωή τους 76 μέλη της αίρεσης. Για την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως "πολιορκία του Ουάκο"  είχε κατηγορηθεί το FBI για λανθασμένους χειρισμούς.

Από enet