Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Πώς θα προκύψουν οι 14.000 απολύσεις στο Δημόσιο

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αντ.Μανιτάκης: «Αποφύγαμε αυθαίρετες και οριζόντιες απομακρύνσεις» 
Από την εφαρμογή αξιολόγησης, την κατάργηση θέσεων και τις κυρώσεις σε επίορκους υπαλλήλους θα προέλθουν οι 14.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις» στο Δημόσιο. Θα ισχύσει ο κανόνας «μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση», υποστηρίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την απόφαση των τριών κυβερνητικών εταίρων η οποία φέρεται να διασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Οι πρώτες 4.000 απολύσεις υπαλλήλων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα...
εφαρμοστούν έως το τέλος του 2013 και οι υπόλοιπες 10.000 έως το τέλος του 2014. Υπό την επισήμανση ότι σε κάθε αποχώρηση θα αντιστοιχεί μία νέα πρόσληψη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει λόγο για μία συμφωνία η οποία «διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση».

Κύκλοι του υπουργείου μεταφέρουν ότι οι επικείμενες απολύσεις θα προκύψουν ως εξής:

    «Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.»

    «Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.»

    «Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.»

    «Ακόμη ένα μέρος θα προέλθει από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).»

«Αποφεύχθηκαν «οι αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό», αναφέρει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι μία αντίστοιχη επιλογή «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο».

«Με μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση, επιτυγχάνεται  άμεσα η ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι ήδη διοριστέοι και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά», δηλώνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες παράλληλα εξαγγέλλουν επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών:

«Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του».

Το πρόγραμμα της λεγόμενης κινητικότητας στο Δημόσιο (μεταφορά 25.000 υπαλλήλων για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών ανάλογα με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης) φέρεται να αποσυνδέεται από τις απολύσεις.

Με βάση τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών στα υπουργεία η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει τις πλεονάζουσες θέσεις σε ποσοστό της τάξης μόλις του 5%.

Από enet