Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

New York Times: Στην Ελλάδα οι ρίζες της κυπριακής κρίσης

Οι Ευρωπαίοι φύτεψαν τους σπόρους της κρίσης στην Κύπρο με τη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, υποστηρίζει ο Andrew Higgins σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο  «Europeans Planted Seeds of Crisis in Cyprus».

Συγκεκριμένα τονίζεται, «ήταν τότε που η ΕΕ, αγωνιζόμενη να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους στην Ελλάδα, στην ουσία φύτευσε μια ωρολογιακή βόμβα που θα προκαλούσε μια μεγάλη τρύπα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και...
μια αλυσιδωτή αντίδραση απρομελέτητων και επιδεινούμενων συνεπειών». Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Paul de Grawe, καθηγητή του LSE και πρώην συμβούλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ο γενικός κανόνας (των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής) ήταν ότι δεν βλέπουμε τα επακόλουθα προβλήματα», ενώ ο Simon O’ Connor, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο κ. Rehn είχε λάβει συγκεκριμένη θέση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του ελληνικού κουρέματος στις κυπριακές τράπεζες. Από την πλευρά του, ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κ. Καζαμίας δήλωσε, ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για το πλήγμα που θα υφίσταντο οι κυπριακές τράπεζες από το ελληνικό κούρεμα.  Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες, φουσκωμένες από δις δολάρια, ρωσικής ως επί το πλείστον προελεύσεως, είχαν πολλά άλλα προβλήματα πέραν των ελληνικών ομολόγων, όπως τα αλόγιστα δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο της φούσκας ακινήτων και τα δάνεια που είχαν δοθεί σε ελληνικές εταιρείες που είχαν διασυνδέσεις με τον πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας, τον Έλληνα μεγιστάνα Ανδρέα Βγενόπουλο.

Από την πλευρά του, ο Charles Dallara, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους το 2011 το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, δηλώνει ότι «ήταν πολύ σαφές ότι οι επιπτώσεις της ελληνικής συμφωνίας στις κυπριακές τράπεζες θα ήταν σοβαρές. Ωστόσο, αναμένονταν εκλογές και η τάση στις Βρυξέλλες ήταν να κυλήσουν τα πράγματα ως είχαν. Οπότε, τίποτε δεν έγινε». 

By ANDREW HIGGINS and LIZ ALDERMAN 
Πηγή: New York Times

Από left