Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Τρία και εμπλοκή χθες στο Μαξίμου

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΧΡΕΗ ΚΑΙ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ * ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΟΣΗ 
«Ολα από την αρχή» επιμένει η τρόικα
Σε επισημοποίηση της εμπλοκής κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, και ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά, ενώ δεν υπήρξε καμία συμφωνία στα θέματα που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, τα «κόκκινα» δάνεια και την αντικατάσταση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ.

Παρ' ότι τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση καλλιεργούσε κλίμα προσέγγισης με την τρόικα στο θέμα των δημόσιων υπαλλήλων, λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την τελική συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής όχι μόνο δεν πείστηκαν τελικά με το πρόγραμμα που...
τους παρουσιάστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά ζήτησαν χθες «διευθύνσεις και ονόματα» δημόσιων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτή, ενώ επιμένουν στην άμεση απόλυση των επιόρκων.

«Αλλού το πρόβλημα»

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν, με αφορμή τις διαρροές, ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο δικό τους θέμα, θα είχαν άμεση ενημέρωση, ενώ υπογράμμιζαν ότι το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων προβάλλεται ως αυτό της εμπλοκής, γιατί δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στα οικονομικά ζητήματα.

Οι τροϊκανοί εξέφρασαν αμφιβολίες και για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος, καθώς τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν νέο δημοσιονομικό κενό στα έσοδα, ύψους 280 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό θα επιστρέψουν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ώστε να να τους δοθεί συνολικότερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Σαφές είναι ότι επιστρέφει στην επικαιρότητα το θέμα ενεργοποίησης αυτόματης επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις. Αντίστοιχη ανησυχία εξέφρασαν και για την «τρύπα» που εμφανίστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 500 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που εμφανίζουν οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και η αύξηση της ανεργίας.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, η διαφωνία παραμένει στους όρους ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση, καθώς θέτει ως βασική προϋπόθεση να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν συνολικά δάνεια που δεν ξεπερνούν το πενταπλάσιο του εισοδήματός τους. Με το συγκεκριμένο όρο, σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος, εκτός ρύθμισης θα έμεναν όσοι είχαν δάνεια άνω των 125.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια άνω των 200.000 ευρώ. Αντιρρήσεις υπήρξαν και για την περίοδο χάριτος των τεσσάρων ετών, καθώς η ελληνική πλευρά πρότεινε η αξιολόγηση να γίνεται κάθε 2 χρόνια, ενώ η τρόικα παρέμεινε αμετακίνητη στην πρότασή της για αξιολόγηση κατ' έτος.

Η πρώτη κατοικία

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ. Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.).

Δεύτερο «μέτωπο» διαφωνίας φαίνεται ότι είναι οι τροποποιήσεις στο «νόμο Κατσέλη» και ειδικότερα το ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης και όχι κάτω από 40 ευρώ, κάτι που δεν δέχεται η τρόικα.

Χωρίς τελική απόφαση έμειναν και οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Η τρόικα δεν δέχεται την ελληνική πρόταση, που προβλέπει υψηλό αριθμό δόσεων και για τα παλιά χρέη όσο και για τα νέα, θέτοντας αυστηρούς όρους για ένταξη σε αυτές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να απαιτεί να μείνουν εκτός ρύθμισης όσοι δεν φάνηκαν συνεπείς σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

Το μήνυμα του αδιεξόδου το έστειλε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος είπε ότι έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς «ολοκληρώθηκαν σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος». Και ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι απομένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν επιστρέψει η τρόικα. Οι επικεφαλής του κλιμακίου θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα για να επιστρέψουν και πάλι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι διασφαλισμένη, ο υπουργός απάντησε «κατά την άποψή μου, ναι», ενώ ερωτηθείς για το τι θα πει στους ηγέτες της Ε.Ε., είπε ότι δεν είναι αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής η Ελλάδα και οι συζητήσεις με την τρόικα.

Τέλη Απριλίου

Το μέγαρο Μαξίμου επέμενε πάντως μετά τη νέα εμπλοκή κατά τη χθεσινή συνάντηση στη ρητορική περί σύγκλισης με την τρόικα στην πλειονότητα των θεμάτων, προκειμένου να μην προκληθούν αναταράξεις στην κυβέρνηση και στην κοινωνία, αλλά και για να μη δοθεί η εντύπωση μιας νέας κρίσης στους Ευρωπαίους. Σήμερα άλλωστε ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία πάντως ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν θα θέσει κανένα ζήτημα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς το μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις συζητήσεις, αλλά ότι παραμένουν ανοιχτά μόνο τεχνικά ζητήματα.

Η εμπλοκή οδηγεί σε ένα νέο θρίλερ για την εκταμίευση της δόσης, καθώς πλέον αλλάζει ο αρχικός προγραμματισμός που ήταν για εκταμίευση τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που έκαναν λόγο για εκταμίευση στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ολι Ρεν: Στην τρόικα έχουν εκχωρηθεί οι ρυθμίσεις χρεών και δανείων

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει εκχωρήσει το δικαίωμα για ρυθμίσεις χρεών και δανείων στην τρόικα.

Η απάντηση ήρθε από τον επίτροπο Ολι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών.

Η παρέμβαση του επιτρόπου ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα είναι οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο Ολι Ρεν απαντά ότι οι διαδικασίες διακανονισμού δανειακών χρεών στην Ε.Ε. είναι «στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών». Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας «οι αρχές θα αναθεωρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας, με την τεχνική υποστήριξη διεθνών εμπειρογνωμόνων».

Σημειώνει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει «τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία», που αφορά στο «νόμο Κατσέλη» και «ενδεχομένως θέσπιση νέων μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση». Ο επίτροπος επικαλείται ότι οι ρυθμίσεις θα γίνουν στην κατεύθυνση διατήρησης της «τραπεζικής φερεγγυότητας και πιστωτικής πειθαρχίας», αλλά και της αποφυγής «χρήσης δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των δανειοληπτών».

ΣΥΡΙΖΑ: Στο βάθος νέα μέτρα


«Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι διαπραγματεύεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν αναζητά παρά μία καινούργια επικοινωνιακή φόρμουλα για τα προαποφασισμένα μέτρα», σχολίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται επί της ουσίας, ότι πυξίδα της είναι το τρίτο Μνημόνιο και ότι προχωρεί στην υλοποίηση του καταστροφικού προγράμματος λιτότητας που έχει αφήσει μέχρι στιγμής 1,5 εκατ. ανέργους και 500.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μνημονιακό σίριαλ με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και την τρόικα με «κόκκινες γραμμές», «διαπραγματεύσεις» και «εκβιασμούς» που «πάντα καταλήγουν στην απόφαση για νέα, ακόμα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα».

Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ, ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ από enet