Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τρικυμία και φόβος νέων μέτρων

  • Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί για τα αίτια της εμπλοκής με την τρόικα
  • Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Στουρνάρα και Μανιτάκη για τις ευθύνες του ναυαγίου
Πλήγμα για την κυβέρνηση ήταν η άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, όταν επιστρέψει η τρόικα, προκαλεί επιπλέον τριγμούς. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται τόσο μεταξύ των μελών της κυβέρνησης όσο και των κυβερνητικών εταίρων. Τα βέλη φθάνουν μέχρι και...
το Μαξίμου, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού εγκαλούνται ότι τον παγίδευσαν.

Πλήγμα στη συνοχή, νέα απειλή ρήτρας
Ισχυρό πλήγμα αποτελεί για την κυβέρνηση συνεργασίας το ναυάγιο της συνάντησης Σαμαρά - τρόικας, που επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη των νέων μέτρων, δοκιμάζει την κυβερνητική και την κοινωνική συνοχή, ενώ ακυρώνει τις θεωρίες περί ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Το γεγονός ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρέθηκαν απροετοίμαστοι για μία τέτοια αρνητική εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να επιστρέφει τον Απρίλιο, απειλώντας με την ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης και ζητώντας νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, με το Μαξίμου ατύπως να απαντά ότι εφ' όσον ληφθεί υπ' όψιν η αύξηση της ύφεσης, τότε δεν θα υπάρξει συζήτηση για νέα μέτρα. Επιπλέον, η θέση Βενιζέλου και Κουβέλη κατά των νέων μέτρων, κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, υπέρ της αύξησης των δόσεων για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, αλλά και υπέρ της άμεσης αντικατάστασης του χαρατσιού της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, δυσκολεύει τη θέση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που χρεώνεται αντικειμενικά την αρνητική εξέλιξη της περασμένης Τετάρτης.

Ο Α. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας δεν ήθελαν να πάνε στις Βρυξέλλες με τη συμφωνία σε εκκρεμότητα σε όλα τα βασικά της κομμάτια, κάτι που έχει να συμβεί από τον Αύγουστο του 2011. Ο πρωθυπουργός ήθελε να πάει στις Βρυξέλλες με τη συμφωνία στη βαλίτσα, προκειμένου να μη δεχθεί πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, παρά τα όσα απαξιωτικά άκουσε για τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένων υπουργών από τα στελέχη της τρόικας, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Συνεργάτες του δεν απέκλειαν να συζητήσει τη νέα κατάσταση με τους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ζητώντας την παρέμβασή τους στο στάδιο της προετοιμασίας της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα.

Αποσυνδέουν τη δόση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αποσυνδέει δημοσίως την εκταμίευση της επόμενης και τελευταίας δόσης του προγράμματος δανεισμού από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες υπολογίζει ότι στο επόμενο ραντεβού με τα ανώτατα στελέχη της τρόικας, στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχθεί απαιτήσεις που θα επιδεινώσουν το ήδη βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και θα δοκιμάσουν επί της ουσίας τη συνοχή της κυβέρνησης.

Επιπλέον, η αρνητική εξέλιξη προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις, καθώς Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και αρμόδιοι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει τις βασικές ευθύνες του ναυαγίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του Μαξίμου:

Πρώτον, επιβεβαίωναν ότι υπάρχουν αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον Αντ. Μανιτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών να αφήνει να διαρρεύσει ότι η ελλιπής προετοιμασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δυσκόλεψε τη διαπραγμάτευση στο σύνολό της και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ατύπως να απαντά ότι το οικονομικό επιτελείο αναδεικνύει ως πρόβλημα το πρόγραμμα μείωσης του Δημοσίου για να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια.

Δεύτερον, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τα πυρά του οικονομικού επιτελείου και των αρμόδιων υπουργών που δέχονται ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Στ. Παπασταύρου, που κατηγορούνται ότι καλλιέργησαν προσδοκίες και κλίμα αισιοδοξίας που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. «Παραπολιτικά παιχνίδια που δεν προσφέρουν τίποτε και δεν αφορούν την κοινωνία. Τα μπαλάκια που πετάει ο ένας στον άλλον δεν προσφέρουν τίποτε. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπίζεται με τέτοιον τρόπο», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet