Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Εργαζόμενοι καλούνται να δηλώσουν μισθούς που δεν πληρώθηκαν

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 
Είναι το νέο... μοτίβο της αγοράς. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, έχοντας εισπράξει δύο ή τρεις μισθούς για το 2012, καλούνται με ευθύνη των εργοδοτών να πληρώσουν φόρο σαν να είχαν λάβει ακόμη και επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα.  

Η πρακτική έχει ξεκινήσει από την πρώτη χρονιά του μνημονίου και συνεχίζεται με ραγδαία...
αύξηση παρά το γεγονός ότι δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, οι επιχειρηματίες εκδίδουν βεβαίωσεις αποδοχών για δεκατέσσερεις μισθούς.  
Κι όσοι δεν φοβούνται την εκδικητική απόλυση, λαμβάνουν τα χαρτιά δηλώνοντας εγγράφως την επιφύλαξή τους.  

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα κρούσματα  

Μέσα στο 2012 οι επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν κανονικά τις αμοιβές στους εργαζόμενους ξεπέρασαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες προς τα εργατικά κέντρα, τις 120.000, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ζούσαν με... έναντι μισθών.

Στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έφτασαν καταγγελίες που αφορούσαν 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι περισσότερο από τρεις μήνες κάθε φορά.

Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών στους εμβρόντητους υπαλλήλους τους, στις οποίες φαίνεται ότι έχουν πληρωθεί κανονικά.  

«Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές η αύξηση των εταιρειών που εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική έχει αυξηθεί κατά 80%» λέει στο newpost ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Αττικής Στέφανος Χαρμαντάς.  

Όπως εξηγεί «οι εργαζόμενοι μπορούν όταν παραλάβουν το χαρτί να υπογράψουν ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ και μετά να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται πόσα χρήματα έχουν λάβει»

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται την απόλυση. Ένας λόγος παραπάνω αφού, αν υποβληθεί η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, η αρμόδια ΔΟΥ θα καλέσει τον εργοδότη για να διασταυρώσει τα στοιχεία.    

Το....«ψωμοτύρι» των δικηγόρων    

«Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πια, είναι ψωμοτύρι για εμας», λέει στο newpost ο εργατολόγος Δημήτρης Βερβεσός.  

Όπως εξηγεί «ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για την υπεύθυνη δήλωση. Βέβαια πολλοί, όταν ακούνε ότι η εφορία θα καλέσει τον εργοδότη, ταράζονται και κάνουν πίσω, όμως, αν ακολουθήσει απόλυση θα χαρακτηριστεί ως καταχρηστική. Ξέρετε, αντιλαμβάνομαι το φόβο αλλά τα δικαστήρια ακόμη δουλεύουν».      

Ντίνα Καραμάνου

Από newpost