Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι υπάλληλοι της Βουλής εξομοιώνονται με τους τακτικούς των υπουργείων

Οσα δεν ψηφίστηκαν στο Μνημόνιο ΙΙΙ θεσμοθετούνται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων.

Αυτό προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία γίνονται προσθήκες και βελτιώσεις στο προσφάτως ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο...
Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Πρόκειται για ρυθμίσεις τις οποίες επεδίωξε το υπουργείο Οικονομικών να επιφέρει μέσω της τροποποίησης στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, την οποία ο κ. Ι. Στουρνάρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των υπαλλήλων της Βουλής, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι θα την επαναφέρει.

Oπως αναφέρεται, λοιπόν, ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους.

Από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120) και επισημαίνεται περαιτέρω ότι με την ανωτέρω τροποποίηση ενσωματώνονται πλήρως οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τα Πρακτικά της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 30ης Οκτωβρίου 2010 στα οποία αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:


«Παρατηρείται να εξαιρούνται κατηγορίες πολιτών, όπως οι υπάλληλοι της Βουλής για τους οποίους εξακολουθεί να εφαρμόζεται ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (ν.3865/2010) χωρίς να δικαιολογείται τούτο από λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει των εκτεθεισών ειδικών εθνικών συνθηκών της επίτευξης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ισορροπίας του Κράτους, ρύθμιση που παραμένουσα σε ισχύ είναι αντίθετη με τα άρθρα 4, 25 και 88 του Συντάγματος».