Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κυβέρνηση και Προβόπουλος «απέκρυψαν» έγγραφα του ΔΝΤ πριν από το Μνημόνιο!

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 
Την ύπαρξη εγγράφου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρονολογούμενου από τις 29 Μαρτίου 2010, με αποδέκτη το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, στο οποίο υπογραμμιζόταν πως το Μνημόνιο θα επέφερε βαθιά ύφεση, που θα δοκίμαζε τον κοινωνικό ιστό και δεν θα υλοποιούταν, αποκάλυψε...
η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μίας αποκάλυψης που θα προκαλέσει συζητήσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως στη δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή, εντοπίζονται δύο αποκαλυπτικά έγγραφα. 

Από τη μία, η βουλευτής κανει λόγο για fax του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προς τον κ. Προβόπουλο στο οποίο γνωστοποιούταν στον τελευταίο, απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ, ημερομηνίας 29/3/2012 (προτού υπογραφεί το Μνημόνιο), όπου αναφερόταν ότι το πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθιά ύφεση, δοκιμάζοντας τον κοινωνικό ιστό, ενώ επισημαινόταν πως δεν θα καθίστατο εφικτή η υλοποίησή του.

Από την άλλη, το άλλο έγγραφο που κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει την ενημέρωση που έλαβε η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οποίας εξηγούταν ότι το Ταμείο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα ζητούσε από μια χώρα να επεδίωκε ακαριαία μείωση του χρέους μέσα σ΄ ένα μόλις έτος.

Από newpost

Έγγραφα «φωτιά» στην δικογραφία Ρουμελιώτη 
Δυο έγγραφα- φωτιά που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει πριν από την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, περιλαμβάνονται στην δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Όπως αποκαλύπτει το real.gr το πρώτο έγγραφο αποτελεί απόσπασμα από έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα μας, η οποία συντάχθηκε πριν από την Υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Το εν λόγω έγγραφο, με την ένδειξη "απόρρητο" εστάλη από τον τότε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβοπουλο τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν από την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «το πρόγραμμα δεν είναι πιθανό να μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί», ενώ παράλληλα προβλέπει ότι "θα πληγεί έντονα ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα". 
«Η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία και η δημοσιονομική αντίφαση που απαιτείται από αυτό το δημοσιονομικό δρόμο, θα προκαλέσει μια ισχυρή αντίφαση ανάμεσα στην εσωτερική ζήτηση και τη βαθειά, όπως αναμένεται, ύφεση, που θα πλήξει έντονα τον κοινωνικό ιστό. Δεν είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί, καθώς οι περικοπές για να διαρκέσουν, απαιτούν μεταρρύθμισης και αλλαγές στο πρόγραμμα Κοινωνικών παροχών, που θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν και να έχουν αποτελέσματα», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην έκθεση του ΔΝΤ. 

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της έκθεσης η δημοσιονομική προσαρμογή που έθετε το πρώτο μνημόνιο για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2012 χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ «πολύ ριψοκίνδυνη». 

Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στον γγ διεύθυνσης Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1η Απριλίου του 2010, λίγες δηλαδή μόλις ημέρες πριν από την της χώρας στο ΔΝΤ και κοινοποιείται τόσο στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Γιωργου Παπανδρέου, όσο και στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Γιωργου Παπακωνσταντίνου. 
«Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μόνο έτος, στόχο τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο. 

Λίγο παρακάτω αναγράφονται τα εξής : «Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομενης κατά το δυνατόν υπερβολής έξαρσης Κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν όλο εγχείρημα». 

Από real