Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Με 10 λεπτά απεργία αποσύρθηκε η προσθήκη για τους υπαλλήλους της Βουλής - Στουρνάρας: "ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ τους αγκαλιάζουν"

- Ο πρωθυπουργός καλύπτει τον Στουρνάρα: "Δεν θα εξαιρεθούν τελικά οι υπάλληλοι της Βουλής"
- Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με τροπολογία για ένταξη των υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο
- Οι υπάλληλοι της Βουλής επιχείρησαν να κόψουν τη ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της Βουλής
- ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΚΚΕ αντέδρασαν στην προσθήκη Στουρνάρα ως αντισυνταγματική

Λίγα λεπτά της ώρας κράτησε μόνο η προσθήκη του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής έμπαιναν στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα είχαν πλέον τα εξοργιστικά προνόμια που...
χαίρονται επί τόσα χρόνια.

Μετά τη διακοπή που υπήρξε στη συνεδρίαση λόγω της χαοτικής κατάστασης εντός της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε και σημείωσε πως αυτή η τροποποίηση για τους υπαλλήλους της Βουλής δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά απαίτηση της κοινωνίας απέναντι σε μία κοινωνική ομάδα με πολλά προνόμια σε αντίθεση με όλους τους άλλους πολίτες.

Ο κ. Στουρνάρας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι αγκάλιασαν αυτή την προνομιούχα ομάδα και μάλιστα τους κατηγόρησε ότι αυτά τα δύο κόμματα υπέδειξαν στους υπαλλήλους της Βουλής να κάνουν στάση εργασίας, προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Εξήγησε δε ότι επειδή το μεσοπρόθεσμο είναι το μεγάλο διακύβευμα θα πρέπει να αποσύρει τη συγκεκριμένη προσθήκη και να επανέλθουν με άλλη τροπολογία, για να καταλήξει με τη φράση "όποιος έχει μάτια βλέπει". Ωστόσο, όπως μετέδωσε και το Mega ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών και αφήνει να εννοηθεί πως τελικά οι υπάλληλοι της Βουλής δεν θα εξαιρεθούν.

Είχε επικρατήσει νωρίτερα με την ανακοίνωση του Στουρνάρα απίστευτο μπάχαλο στη Βουλή. Με το άκουσμα αυτής της προσθήκης, επικράτησε πανικός στους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι κυριολεκτικά άρχισαν να τρέχουν στους διαδρόμους της Βουλής, προκειμένου να καταλάβουν εάν τους αφορά ή όχι.

Αφού συνειδητοποίησαν πως αφορά τους ίδιους, έγιναν έξαλλοι και προσπάθησαν να εισέλθουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ζητήσουν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό φυσικά δεν το κατάφεραν και έτσι κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να μπουν μέσα στο στούντιο στο κανάλι της Βουλής, προκειμένου να διακόψουν τη ζωντανή μετάδοση, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της Βουλής φωνάζουν και βρίζουν τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής.

Έτσι αποφάσισαν σύμφωνα με πληροφορίες να συμμετέχουν και εκείνοι στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ως μέσο αντίδρασης, κάτι που εάν τελικά συμβεί απειλεί να τινάξει ολόκληρη τη διαδικασία της ψηφοφορίας στον αέρα. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχουν στενογράφοι, πρακτικογράφοι και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι της Βουλής, για να γίνει η ψηφοφορία για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Φυσικά αποτελεί ερώτημα γιατί οι υπάλληλοι της Βουλής δεν μετείχαν από την αρχή της ημέρας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και το αποφάσισαν αφού με την προσθήκη Στουρνάρα, πλέον τα μέτρα τους ακουμπούν.

Το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε την απόφαση αυτή μετά την αλλαγή στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία, οι μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής θα γίνονται κατ' αναλογία των μειώσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Βουλής σε ανακοίνωσή του θα συμμετάσχει στην απεργία «σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο».

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της Βουλής έφτασαν στοι σημείο να αποκλείσουν το γραφείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά μέσα στη Βουλή.

Βέβαια αντιδράσεις υπήρξαν και μέσα στο κοινοβούλιο για αυτή την προσθήκη του κ. Στουρνάρα. Αντέδρασαν δηλαδή κάποιοι γιατί ότι ισχύει για όλους τους έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, το ίδιο θα ισχύει και για τους υπαλλήλους της Βουλής που μέχρι τώρα τα προνόμιά τους ήταν εξοργιστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Μαριάς, η κα Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παφίλης από το ΚΚΕ, αντέδρασαν για αυτή την προσθήκη, λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος που κατατέθηκε και δικαιολόγησαν τους υπαλλήλους της Βουλής που αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία μετά τις 19:00.

Από newsit

Όλο το παρασκήνιο για το χάος με τους υπαλλήλους της Βουλής
Ήταν η πιο γρήγορη προσθήκη που προσπάθησε να περάσει ένας υπουργός Οικονομικών. Μετά από 15 λεπτά αποσύρθηκε! Γιατί όμως κατατέθηκε έτσι αιφνιδιαστικά και γιατί αποσύρθηκε; Όλο το παρασκήνιο στο NewsIt!

Λίγο πριν την ψηφοφορία για τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας με όλες τις νέες τροποποιήσεις στο μεσοπρόθεσμο, όπως είχε προγραμματισμένο το έστειλε στην τρόικα, προκειμένου να το ελέγξουν και να δώσουν το τελικό πράσινο φως.

Η τρόικα όπως είναι εδώ και μήνες γνωστό έχει ζητήσει να καταργηθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια στον δημόσιο τομέα, κάτι που σημαίνει πως μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι της Βουλής.

Όταν όμως είδαν οι τροικανοί πως από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έλειπαν οι υπάλληλοι της Βουλής από την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και δεν εντάσσονται όπως όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο, κυριολεκτικά "στόλισαν τον κ. Στουρνάρα.

Έτσι μετά από αυτό ο κ. Στουρνάρας έφερε στη Βουλή μία προσθήκη στο μεσοπρόθεσμο που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Μετά το χάος που επικράτησε όμως αλλά και το γεγονός πως ο τρόπος που επιχειρήθηκε να περάσει αυτή η προσθήκη ήταν αντισυνταγματικός, ο κ.Στουρνάρας αναγκάστηκε να την αποσύρει, λέγοντας όμως πως θα επανέλθει.

Από newsit