Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τσικουδιές και ψητό για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και τον δημοσιογράφο του Spiegel

ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ... ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ 
Την Άνοιξη του 2010 η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκραγεί και εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι κατασκηνώνουν σε ξενοδοχεία γύρω από το Σύνταγμα για να καλύψουν τα γεγονότα. Ενας από αυτούς είναι και ο Ραλφ Χόπε του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». 

Ο Χόπε δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή όσων βλέπει, αλλά μιλάει με...
πολύ κόσμο, ενώ φιλοξενείται μία ημέρα από ένα ζευγάρι Ελλήνων με τέσσερις κόρες και βιώνει τους προβληματισμούς τους, τις δυσκολίες τους και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Ο πατέρας της οικογένειας του διηγείται διάφορες ιστορίες υπερτιμολόγησης εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται με κοινοτικά κονδύλια και περιγράφει την προσωπική του εμπειρία με κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Τον Απρίλιο του 2010 δημοσιεύει το «Spiegel» ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του Χόπε με τον λίαν χαρακτηριστικό τίτλο «Ο πολλαπλασιασμός των προβάτων», όμως οκτώ μήνες αργότερα τον καλεί για κατάθεση η Αστυνομία του Αμβούργου κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας του Ηρακλείου για δικαστική συνδρομή. Τον γερμανό δημοσιογράφο έχει μηνύσει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου για δυσφήμηση και συκοφαντική προσβολή. Η δίκη ορίζεται για το καλοκαίρι του 2012, ο νομικός σύμβουλος του «Spiegel» συστήνει στον Χόπε να παρουσιαστεί για να αποφύγει μελλοντικές περιπέτειες και αυτός υπακούει, αφού παίρνει πρώτα διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να... φυλακιστεί σε περίπτωση καταδίκης του. 

Στο δεύτερο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τέσσερις από τους μηνυτές κτη- νοτρόφους και περιμένει υπομονετικά ώσπου να φτάσει η σειρά του. Παρακολουθεί τη διαδικασία και ο δικηγόρος τού εξηγεί ότι οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν παράνομη στάθμευση, ψευδορκία, κυρίως όμως προσβολή της τιμής των εναγόντων. Ο νομικός τον ενημερώνει πόσο δικομανείς είμαστε εμείς οι Ελληνες και ότι οι μισές από αυτές τις υποθέσεις βασίζονται σε αστείες κατηγορίες, οπότε δεν θα έπρεπε να φτάνουν καν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αιτιολογήσουν οι εισαγγελείς πως πρέπει να τεθεί μια υπόθεση στο αρχείο από ό,τι να παραπεμφθεί σε δίκη, οπότε επιλέγουν τη δεύτερη λύση. 

Επειτα από επτά ώρες αναμονής φτάνει προς εκδίκαση η υπόθεση «κτηνοτρόφοι κατά του Spiegel», οι δικηγόροι των δύο πλευρών διαπραγματεύονται μερικά λεπτά ψιθυριστά με την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία διαπιστώνει ότι οι Κρητικοί δεν δικαιούνταν να εγείρουν αγωγή και αθωώνει τον κατηγορούμενο. Χωρίς να χρειαστεί μάλιστα να αρθρώσει ούτε λέξη, αν και είχε ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη απολογία. 

Ο Χόπε νομίζει ότι κάπου εκεί τελειώνει και η περιπέτειά του στην Κρήτη, όμως στην έξοδο του δικαστηρίου τον περιμένουν οι τέσσερις κρητικοί ενάγοντες. Η συμπεριφοράτους είναι φιλική, συστήνονται στον γερμανό δημοσιογράφο με τα μικρά τους ονόματα και υπογραμμίζουν ότι δεν είχαν κακή πρόθεση. Ο ανταποκριτής του «Spiegel» παθαίνει σοκ όταν αναλογίζεται ότι για μια τέτοια διένεξη χρειάστηκε να επιστρατευθούν τρεις δικηγόροι, να εργαστούν δύο εισαγγελίες και να πετάξει ο ίδιος 2.300 χιλιόμετρα για να παραστεί σε μια δίκη ελάχιστων λεπτών. Οι πρώην κατήγοροί του και νυν φίλοι του επιμένουν να τον πάρουν μαζί τους και να του δείξουν τις ομορφιές του νησιού τους και ο Χόπε ανταποκρίνεται μετά την προτροπή της διερμηνέως του ότι θεωρείται προσβολή(!) στην Κρήτη αν απορρίψεις μια τέτοια πρόσκληση.

Ο Μανώλης, ο Ευστράτιος, ο Κώστας και ο Διόνυσος διώχνουν το ταξί του και αναλαμβάνουν να τον ξεναγήσουν στα βουνά γύρω από το Ηράκλειο. Μάλιστα ο Διόνυσος σφραγίζει τη νέα ελληνογερμανική φιλία σφάζο- ντας εμπρός στα μάτια του καλεσμέ- νου του ένα αρνί και γδέρνοντάς το για να το ψήσει στη φωτιά. Ο Μανώλης αναλαμβάνει να φέρει ρακή και πίνει στην υγεία του γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος ήρθε για να μάθει τα πάντα για τη ζωή των βοσκών. Ο Χόπε δεν ήρθε βέβαια γι’ αυτό, όμως η ρακή ρέει άφθονη, οι φίλοι του τον κερνούν συνέχεια και αυτός έχει την εντύπωση ότι πίνει υγρό πυρ. Ο ανταποκριτής του «Spiegel» αρχίζει και νιώθει σαν όμηρος σε «γκριλ πάρτι», όταν του σερβίρουν διπλή μερίδα από το κακοψημένο αρνί, καθώς η γεύση του θυμίζει «υγρή φλοκάτη». 

Τα βλέμματα των έξι ανδρών – η τσίκνα του ψητού έχει μεγαλώσει την παρέα – και οι καλοί τρόποι επιβάλλουν στον Χόπε να πει ένα μεγάλο «Efcharisto» με ένα πλατύ χαμόγελο προσποιητής απόλαυσης. Ολοι γελούν ευχαρι- στημένοι και ο Μανώλης κερνά πάλι ρακή, αναγκάζοντας τον γερμανό φίλο του να τρώει από το ψητό αρνί για να ηρεμήσει το στομάχι του. 

Δεν το έδειξε στους οικοδεσπότες, αλλά το έγραψε στο χθεσινό τεύχος του «Spiegel»: η ρακή φάνηκε στον Χόπε σαν «υγρό πυρ» και το ψητό «σαν υγρή φλοκάτη» οι νεοι φιΛοι του Χόπε αρχίζουν και του διηγούνται ιστορίες για τις δουλειές τους, τη ζωή τους, για την παγίδα στην οποία έχουν πιαστεί εξαιτίας της ΕΕ. Του εξηγούν ότι με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη ονειρεύτηκαν μια ζωή με διακοπές, καινούργια τζιπ, ευκαιρίες για τα παιδιά τους – ό,τι δηλαδή τους είχαν υποσχεθεί και οι πολιτικοί. Το χρήμα έγινε φθηνό, τους πίεζαν να πάρουν δάνεια, αρκούσε μια υπογραφή για να λάβουν επιδο- τήσεις από τις Βρυξέλλες. 

Οι ίδιοι πίστευαν ότι θα ανταπέδιδαν στην Ευρώπη με την αρχαία κουλτούρα των βοσκών, ώσπου μπήκαν στη ζωή τους άλλες έννοιες από τις εφημερίδες, όπως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, κούρεμα χρέους, μέτρα λιτότητας. Κανένας δεν τις καταλάβαινε, οι κτηνοτρόφοι μεγάλωναν τα κοπάδια τους τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι προβλέψεις τους αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες και οι υπολογισμοί τους λανθασμένοι. Ο Διoνύσης διηγείται ότι αυτός και η γυναίκα του δεν έχουν κάνει εδώ και δέκα χρόνια διακοπές, ενώ όλων οι οικογένειες είναι χρεωμένες, άλλη με 40.000 ευρώ, άλλη με 60.000 ευρώ... 

Ο Μανώλης αναρωτιέται αν μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημά τους ο του- ρισμός, κανένας όμως από αυτούς δεν έχει φύγει ποτέ από την Κρήτη και δεν γνωρίζουν τίποτε από τουρισμό. Προσπάθησαν να οργανώσουν ξεναγήσεις στα βουνά, όπου θα έδειχναν στους τουρίστες τον τρόπο ζωής των βοσκών – ρωτούν τον Χόπε αν μπορεί να γράψει γι’ αυτό στο περιοδικό του. 
Πηγή: Τα Νέα 

Από newpost