Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οργή για την «ανθρώπινη ασπίδα» των ΜΑΤ

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται ακόμη και στη διεξαγωγή έρευνας, προκαλεί η απαράδεκτη εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει άνδρες των ΜΑΤ να χρησιμοποιούν μια διαδηλώτρια ως ανθρώπινη ασπίδα, στα επεισόδια της Τρίτης. 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει πληροφορηθεί το σάλο που έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο το περιστατικό, το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου μέσω της σχετικής φωτογραφίας...
που δημοσίευσε το demotix, διεθνές πρακτορείο που συγκεντρώνει πληροφορίες μέσω της «δημοσιογραφίας των πολιτών» σε όλο τον κόσμο.

Το χρονικό του περιστατικού 
Λίγα λεπτά μετά τις 17.00, ολοκληρωνόταν μία σαρωτική κίνηση των ΜΑΤ κοντά στη στάση του Τραμ επί της λεωφόρου Αμαλίας, κίνηση που οδήγησε στην διάσπαση των διαδηλωτών στα γύρω στενά και στο Ζάππειο. 

Ξαφνικά, ομάδα ανδρών των ΜΑΤ βρέθηκε (ή θεώρησε ότι βρέθηκε) σε δύσκολη θέση από διαδηλωτές κοντά στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. 

Εκεί τραβήχθηκε η επίμαχη φωτογραφία που εικονίζει έναν από τους άνδρες των ΜΑΤ να βάζει μία νεαρή κοπέλα μπροστά του ως ανθρώπινη ασπίδα, ώστε να αναγκάσει τους επιτιθέμενους να σταματήσουν την ρίψη αντικειμένων. Η κίνησή του προκάλεσε έκρηξη οργής από δεκάδες πολίτες που ήταν παρόντες. 

Η διμοιρία των ΜΑΤ συνέχισε την «υποχώρησή» της μέχρι το υπουργείο, ενώ στην οδό Νίκης η ένταση συνεχίστηκε, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. 

Μάλιστα, κάτοικος παρακείμενης πολυκατοικίας προσπάθησε με λάστιχο και ρίψη νερού να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους. Δέχθηκε και αυτός βροχή αντικειμένων, χωρίς, ευτυχώς, η αντιπαράθεση να συνεχιστεί. 

Οι περιγραφές της «ανθρώπινης ασπίδας» προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος για αρκετή ώρα μετά (μέχρι τα ΜΑΤ να την αδειάσουν πλήρως), ενώ οι επικριτικές αναφορές συνεχίστηκαν στο διαδίκτυο, με τη δημοσίευση της φωτογραφίας. 

Από το ΕΘΝΟΣ