Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

To Μαξίμου τρίζει

Την ώρα που ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή το σκληρότερο πακέτο μέτρων από την εποχή που μπήκαμε στην παγίδα των Μνημονίων, η εμπλο­κή, ύστερα από κατάθεση, των Μεϊμα­ράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη σε «ξέ­πλυμα» δημιουργεί νέο πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Υπουργοί που κατηγορούνται ότι ξέ­πλυναν 10 δισ. ευρώ μέσω αγοραπω­λησιών ακινήτων και βουλευτές του ελέγχονται από το ΣΔΟΕ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ η τρόικα ετοιμά­ζεται να μας «φορέσει» ρύθμιση για αυτόματη μείωση μισθών και συντάξε­ων εάν...
η χώρα δεν πιάσει τους δημοσι­ονομικούς στόχους.

Τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι κουμπάρος του προέδρου της Βουλής τον εμπλέκει σε οικονομικό σκάνδαλο βάσει κατάθεσης που έχει δώσει στις εισαγγελικές αρχές ακολούθησαν αυ­τομάτως πολλά σενάρια, πολλές φήμες και ακόμη περισσότερα ερωτήματα: 

Γιατί βγήκε τώρα αυτή η υπόθεση, όταν το ΣΔΟΕ τη γνώριζε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο; 

Ποιον εξυπηρετεί; Μήπως την κυ­βέρνηση, που μεταθέτει το ενδια­φέρον του κόσμου από τα μέτρα στη σκανδαλολογία; 

Πώς γίνεται να «ξεπλυθούν» 10 δι­σεκατομμύρια ευρώ (ένα αδιανόητο, μυθικό ποσόν, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατο ερώτημα για την ακρί­βεια της καταγγελίας), χωρίς κανείς να έχει καταλάβει τίποτα; 

♦ Γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου τη δη­μοσιοποίηση του θέματος ή όχι; 

♦ Μήπως αυτοί που έδωσαν τα στοι­χεία ήθελαν να δημιουργήσουν πολιτι­κό πρόβλημα χτυπώντας τον τρίτο πο­λιτειακό παράγοντα της χώρας; 

 Όλα αυτά δεν αφορούν, προφα­νώς, τη δημοσιοποίηση του θέματος από την κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», η οποία έκανε απλώς τη (δη­μοσιογραφική) δουλειά της. 

Το θέμα είναι πως πολλοί θέτουν ερωτήματα είτε από αμηχανία, είτε από ειλικρινές ενδιαφέρον, είτε για... δικούς τους λόγους. Ας επιχειρήσου­με λοιπόν να φωτίσουμε λίγο αυτή την υπόθεση. 

Άγνοια 

Το ρεπορτάζ θέλει το Μέγαρο Μα­ξίμου να έχει άγνοια για το θέμα μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, οπότε άρχι­σαν να δημοσιοποιούνται στοιχεία του στο Διαδίκτυο. Ο πρωθυπουργός το έμαθε ενώ βρισκόταν στη Ρώμη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πάπα Βενέδικτο. 

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Βαγγέ­λης Μεϊμαράκης, βρισκόταν στο Στρα­σβούργο, απ’ όπου μίλησε τηλεφωνι­κά με συνεργάτες του πρωθυπουργού και τους διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κα­μία ανάμειξη με το θέμα. Μίλησε και με τους δυο άλλους πολιτικούς αρχη­γούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Βενιζέλο και Κουβέλη, και τους διαβε­βαίωσε ότι ήταν έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αθώος. 

Η εμπλοκή του ονόματος του προέ­δρου της Βουλής σε ένα τέτοιο σκάν­δαλο δημιούργησε πραγματικό πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μεϊμαράκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για τη Ν.Δ., πολύ περισσότερο στη συγκεκρι­μένη φάση, καθώς εξελέγη με τη με­γαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Τα μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ήταν δύο: 

Το ένα στο εσωτερικό, όπου την πιο κρίσιμη στιγμή μια κατηγορία για χρη­ματισμό πολιτικού προσώπου και κο­ρυφαίου στελέχους της Ν.Δ., με την ιδιότητα μάλιστα σήμερα του προέ­δρου της Βουλής, θα φούντωνε τη δυ­σπιστία των πολιτών έναντι του πολιτι­κού συστήματος.

 ♦ Το άλλο είχε να κάνει με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τόσο λόγω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τα μέτρα όσο και εν όψει του πολέμου με­ταξύ των δανειστών για την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους, αφού πολ­λοί θα έσπευδαν να μιλήσουν πάλι για αφερέγγυους πολιτικούς. 

Άρχισε άγρια σύγκρουση Χατζηνικολάου - Μεϊμαράκη 

 Παρ’ όλα αυτά, ο Σαμαράς ζήτησε από τον Μεϊμαράκη να μην παραιτηθεί από τη θέση του, εξ αιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά να βρει τρόπο να πείσει τόσο τους πολιτι­κούς αντιπάλους όσο και την κοινή γνώμη ότι η υπόθεση δεν θα κουκουλωθεί και η αλήθεια θα λάμψει όποια κι αν είναι. Έτσι βρέθηκε η μεσο­βέζικη λύση της αναστολής των καθηκόντων του προέδρου της Βουλής μέχρι να διαλευκαν­θεί η υπόθεση, κάτι που, σύμφωνα με συνταγματολόγους, δεν είναι... απολύτως ορθό. 

Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι αυτή η ιστορία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου έντασης στην κοινωνία, ακόμη μεγαλύτερης απ’ όσο περίμεναν εξ αιτίας των μέτρων. 

Θεωρούν δε ότι όλο αυτό το στόρι θα γίνει βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής προκει­μένου να αποδείξει ότι «οι πολιτικοί που μας κυβερνάνε είναι απατεώνες και λαμόγια». Δε­δομένου ότι ο Μεϊμαράκης επιδεικνύει συνή­θως τσαμπουκά προς τους χρυσαυγίτες, πολλοί φοβούνται ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα

Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους δη­μοσιογράφους, επετέθη εναντίον του εκδότη της «Real News » και υποστήριξε ότι μέσα από αυτή την ιστορία δεν βάλλεται αυτός, «αλλά ο θεσμός του προέδρου». Έκανε ακόμη λόγο «για μαφιόζικη επίθεση που εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και χαρακτήρισε αστειότητες και γελοίες τις κα­ταγγελίες που τον εμπλέκουν στην υπόθεση. 

Άφησε δε να εννοηθεί ότι, εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα και το ΣΔΟΕ και οι δικαστικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το πόρισμά τους, αυτός θα παραιτηθεί προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτή την υπόθεση. «Είμαι παρών, μπαίνω μπροστά και θα δώσω τη μάχη στην αρένα και όχι στα σαλόνια». Επανέ­λαβε ακόμη ότι ο ίδιος έχει ζητήσει την άρση του απορρήτου προκειμένου να πληροφορη­θεί τι λέει η δικογραφία, ενώ, στη συνάντηση που είχε με τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ζήτησε η υπόθεση αυτή να εξεταστεί κα­τά προτεραιότητα. 

 Όταν ο Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για τις σχέ­σεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι φήμες τον θέλουν δυσαρεστημένο από την ανεπαρκή στήριξη που του έδωσε το πρωθυπουργικό γρα­φείο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον ίδιο και τον πρωθυπουρ­γό και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τη στάση που κράτησε ο Αντ. Σαμαράς. 

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, απαντώντας στην επίθεση Μεϊμαράκη, είπε ότι θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα το πρά­ξει, και τόνισε ότι θα συνεχίσει απερίσπαστος τη δημοσιογραφική έρευνα. «Σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία» ανέφε­ρε στην ανακοίνωσή του. «Πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών. Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου». 

Ανεξάρτητα από τις όποιες απαντήσεις, το βέ­βαιο είναι ότι πήραν φωτιά τα τόπια...