Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters: Τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς, η διαφθορά

Mε το παράλληλο σκοτεινό σύμπαν της ελληνικής Πολιτικής συνεχίζει να ασχολείται το πρακτορείο Reuters το οποίο αυτή τη φορά δημοσιεύει αποκλειστικό ρεπορτάζ (special report) για τα δάνεια των ελληνικών κομμάτων. 

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι διαχειριστής των δανείων είναι πλέον η πολυσυζητημένη Τράπεζα Πειραιώς με την οποία το Reuters είχε... ...πρόσφατα ασχοληθεί ξανά, αποκαλύπτοντας τις περίεργες δραστηριότητες μελών της οικογένειας του Προέδρου της Μιχάλη Σάλλα (εδώ). 

Το ενδιαφέρον είναι ότι εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπονοεί ότι είναι πιθανή η ρύθμιση...
των τεράστιων δανείων του κόμματος.



Πρώτο θέμα στο Reuters τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ! 
Με τίτλο «Tο άλλο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας» το δίκτυο Reuters έχει αφιερώσει σε άρθρο του, στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του, τα χρέη των κομμάτων και κυρίως των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 Όπως γράφει, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη δική τους οικονομική κρίση. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα βασικά μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, έχουν χρέη άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση λόγω των νέων ποσοστών που έλαβαν στις εκλογές, δημιουργεί προβλήματα. 

Μάλιστα, γράφει ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι «κρατικά χρηματοδοτούμενο» που σύμφωνα με το νόμο, τα κόμματα λαμβάνουν χρηματοδότηση ανάλογα με τις ψήφους που λαμβάνουν. 

Στηριζόμενη στα ποσοστά των εκλογών, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν λάβει τη μελλοντική τους κρατική χρηματοδότηση ως εγγύηση για τραπεζικά δάνεια. 

Τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν € 232 εκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες. Μερικά από τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ τα χρέη υπερβαίνουν κατά πολύ τα € 37 εκατομμύρια για τα κόμματα που έλαβαν πέρυσι κρατική χρηματοδότηση. 

Προς το παρόν, αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι με βάση την αναλογία των ψήφων κάθε κόμματος, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2009, αλλά τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση θα αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει τις ψήφους του Ιουνίου του 2012. 

Το ΠΑΣΟΚ έκανε βουτιά ψήφων από το 43% στο 12%, ενώ το μερίδιο της ΝΔ μειώθηκε από το 33% στο 29%. 

Όπως επισημαίνει το άρθρο, μεγάλος νικητής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβηκε στο 27% από το 4,6% στις εκλογές του 2009. 

Το Reuters «καίει» το ΠΑΣΟΚ γράφοντας ότι κανένας από το κόμμα δεν ανταποκρίθηκε στο να σχολιάσει το θέμα, ενώ από πλευράς ΝΔ μίλησε ο Κώστας Τσιμάρας, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο κύριος όγκος των τραπεζικών δανείων της ΝΔ, σήμερα πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά «ένα μικρό ποσοστό των δανείων μπορεί να γίνει μη-εξυπηρετούμενο. 

“ Ο κύριος δανειστής είναι η Αγροτική Τράπεζα, με τα δάνεια στη ΝΔ να ανέρχονται στα € 105 εκατομμύρια και ΠΑΣΟΚ €96 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία χρωστά € 15 εκατομμύρια και το ΠΑΣΟΚ € 6,5 εκατομμύρια. Δάνεια προς τα κόμματα έχουν δώσει και τρεις ακόμα τράπεζες με μικρά ποσά. “. 

Το Reuters δεν έμεινε εκεί… Προχωρά και στη διαφημιστική προεκλογική καμπάνια των κομμάτων. Πέρυσι το δημόσιο έδωσε στα κόμματα 54 εκατ. γι’ αυτό το λόγο.