Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μέρκελ η... φίλη της Ελλάδας!!!

Εάν αναρωτιέστε πώς έγινε και ξαφνικά μας «αγάπησαν» οι Γερμανοί, υπάρχει σοβαρός λόγος. Εάν πάλι θεωρείτε πως… ξαφνικά η Μέρκελ έγινε η καλύτερη φιλέλλην πολιτικός και πάλι υπάρχει λόγος.

Εκείνο που μάθαμε σχεδόν από την αρχή του… φλερτ του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμα­νίδα καγκελάριο ήταν ότι έκλεισε η υπόθεση της Siemens. Μία υπόθεση καθόλου μικρή για το Βε­ρολίνο, το οποίο ήθελε πάση θυσία να βγει αλώ­βητη από το σκάνδαλο μία από τις μεγαλύτερες...
γερμανικές πολυεθνικές… Έτσι κι έγινε και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος για την επιχεί­ρηση!

Ο πραγματικός λόγος, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι Βερολινέζοι έχουν πάρει (σε διαβεβαιώσεις ή σε πραγματικές μπίζνες) ό,τι έχουν ζητήσει από τους Αθηναίους! Και μάλιστα, ο Αντώνης φαίνεται διατεθειμένος να «τρέξει» τις γερμανικές «υποθέσεις» πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο Γιώργος, ο Λου­κάς ή οποιοσδήποτε άλλος…

Και για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, τα πράγ­ματα είναι πολύ απλά: Ακριβώς όπως τα αποτύπω­νε το ρεπορτάζ του «Π» πριν από περίπου έναν χρόνο όταν έγραφε: «Έναν χορό δισεκατομμυρίων έχουν στήσει οι Γερμανοί γύρω από τον ελληνικό ήλιο προσβλέποντας να… κλέψουν ακόμη και τα φυσικά χαρίσματα της χώρας μας και να αποκομί­σουν τεράστια κέρδη μέσω της μεγάλης μπίζνας που ακούει στο όνομα “πράσινη ανάπτυξη”».

Αυτά τότε, έναν χρόνο νωρίτερα, όταν ο ίδιος ο Σόιμπλε μας καλούσε να τους «πουλήσουμε» την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολ­ταϊκά. Ουσιαστικά, ο Γερμανός υπουργός έδινε… διαταγή να ανοίξει ο δρόμος στα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας του, ώστε να εκμεταλλευ­τούν (σε ορισμένες περιπτώσεις με τον χειρότερο τρόπο) τον πλούσιο ελληνικό ήλιο και τον δυνατό ελληνικό άνεμο.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερο βά­θος και πολύ περισσότερο… ψωμί για τους Γερμα­νούς, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις. Άλλωστε, το «Π» το είχε σημειώσει από τότε (Οκτώβριος του 2011), όταν επισήμανε: «Οι Έλληνες είναι παραδοσιακοί πελάτες των Γερμανών, όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για τα φωτοβολταϊκά που “σπέρνουν” σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με μία εκτίμηση (χωρίς να υπάρχει ακρι­βές στοιχείο), το 60%, ίσως και το 70% των φωτοβολταϊκών που λει­τουργούν ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν γερμανικά πάνελ…».

Σε ορισμένα εξαρτήματα, μάλιστα, όπως οι μετασχημα­τιστές, οι γερμανικές εταιρείες στην κυριολεξία είναι μονοπώ­λια στην ελληνική αγορά!

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες, στον αρμόδιο για την ενέργεια υφυπουργό ΠΕΚΑ έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά συστήματα, για την υπόθεση του «μπόνους» που συζητούν να παρέχεται σε όσα φωτοβολταϊκά συστήματα προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν έναν λόγο πα­ραπάνω να ζητούν κίνητρα, ώστε να επιλέγονται ευρωπαϊκά (άρα και ελληνικά) συστήματα, καθώς η κρίση και ο ανταγωνισμός από τις κινεζικές εται­ρείες έχουν σχεδόν εκμηδενίσει την παραγωγή τους.

Όλα για τους Γερμανούς

Το θέμα, όμως, δεν ξεκίνησε από τους Έλληνες επιχειρηματίες, ούτε προωθείται γι’ αυτούς! Το θέ­λουν οι Γερμανοί βιομήχανοι του κλάδου, όπως το Βερολίνο ζητάει και τη μείωση της τιμής της παρα­γόμενης κιλοβατώρας, ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που θα περνάει τα γερμανικά σύνορα (μαζί με το κόστος μεταφοράς) να είναι φθηνή για τους εκεί καταναλωτές.

Έτσι δημιουργείται το παράδοξο από τη μία οι δανειστές (ή δυνάστες;) να μας ζητάνε να παρά­γουμε φθηνότερη «καθαρή» ενέργεια κι από την άλλη να δίνουμε κίνητρα, ώστε οι επενδυτές να επιλέγουν τα δικά τους συστήματα. Με άλλα λό­για, θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται υπό επεξεργασία (όχι στο υπουρ­γείο, αλλά σε δικηγορικό γραφείο που συνεργάζε­ται με την κυβέρνηση) και σύντομα αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όσα φωτοβολτα­ϊκά συστήματα τουλάχιστον στο 70% του εξοπλι­σμού τους διαθέτουν ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα θα πληρώνονται από τον Λειτουργό της αγοράς με τιμές αυξημένες από 2% έως 10%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ τους.

Μάλιστα, το μπόνους θα είναι μεγαλύτερο στις μικρότερες μονάδες, καθώς εκτιμάται πως η αγο­ρά των «οικιακών» φωτοβολταϊκών μόλις ανοίγει και το... πάρτι βρίσκεται στις αρχές του. Άρα έχει πολύ ψωμί ακόμη!

Ρυθμιστική… απορρύθμιση

Τη στιγμή κατά την οποία τα πάντα είναι ανοικτά στην ενεργειακή αγορά και η κρί­ση έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τα προ­βλήματα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει μία αγωνιώδη προσπάθεια να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει η ανα­διοργάνωση, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες.

Από το τέλος Ιουλίου, οπότε δημοσιοποι­ήθηκαν οι προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος με τους φορείς και τους παράγοντες της αγοράς, με στόχο να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο μοντέλο που θα επιλεγεί για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.

Ήδη, μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η ΔΕΗ, αλλά και φορείς της αγοράς, όπως ο ΕΣΑΗ, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επί του αρχικού κειμένου της ΡΑΕ, η οποία θα δέχεται παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους έως την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η Αρχή θα προχωρήσει στην πρώτη επεξεργασία του σχεδίου, το οποίο θα παρουσιάσει σε δημόσια εκδήλωση μερικές εβδομάδες αργότερα. Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαλόγου τόσο με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας όσο και με την αγορά. Κι όλα αυτά με τελικό στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και το νέο μοντέλο να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό.

Όλες οι πλευρές εύχονται τουλάχιστον αυτήν τη φορά να υπάρξουν μέτρα που να αφήνουν την αγορά να λειτουργήσει κι όχι να δημιουργούν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, με τα «κανόνια» των εταιρειών στη λιανική και τα «φέσια»…

Από το Ποντίκι, μοντάζ Γρέκι