Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ανησυχεί το Βερολίνο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Μάλλον άκομψο ήταν το διπλό μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα το Βερολίνο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μήνυμα που αγγίζει τα όρια της ευθείας πολιτικής παρέμβασης στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε κατ' αρχήν ότι το ζητούμενο από τις κάλπες είναι μια σταθερή κυβέρνηση, ενώ ο Β. Σόιμπλε- επαναλαμβάνοντας κατ' ουσίαν δηλώσεις που είχε κάνει αμέσως μετά τη προκήρυξη των εκλογών- προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τονίζοντας ότι...
η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εθελοντική!

Οι παρεμβάσεις- ευθείες ή έμμεσες- δεν περιορίστηκαν, όμως, στις... "συμβουλές" του Βερολίνου, αφού συνεχίστηκε το μπαράζ των αναλύσεων και εκτιμήσεων για τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στις 7 Μαΐου.

Την αρχή έκανε σε Έκθεση του το Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζών που προέβλεψε κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι εάν η Δημοκρατική Συμμαχία κατορθώσει να μπει στη Βουλή θα μπορούσε να αυξήσει τη πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η έλλειψη αυτοδυναμίας θα απαιτούσε προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών και μετά νέες εκλογές αργότερα το 2012.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε έκθεση της η CREDIT SUISSE βλέπει ως πρώτο σενάριο το σχηματισμό κυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ αλλά θεωρεί εύθραυστη αυτή τη κυβέρνηση και εκτιμά ότι η σταθερότητα της θα εξαρτηθεί από τη πορεία της οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε έναν ευρύτερο κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανώς με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά με έλλειψη ευελιξίας για την εφαρμογή του προγράμματος. Το τρίτο σενάριο προβλέπει προκήρυξη νέων εκλογών, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται βραχυπρόθεσμα αποσταθεροποιητική, θέτοντας έτσι ερωτήματα για την εφαρμογή του προγράμματος και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πολιτική αστάθεια και νέες εκλογές λόγω της ψήφου οργής στα κόμματα εξουσίας, βλέπει η WALL STREET JOURNAL, ενώ ο γερμανικός Τύπος σε εκτενή του δημοσιεύματα για τις ελληνικές εκλογές χαρακτηρίζει τη ψηφοφορία ως τη πιο σημαντική μετά το 1974, αναδεικνύοντας το θυμό απέναντι στα μεγάλα κόμματα αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Σε ειδικό αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές στο CNBC, ο επικεφαλής της FITCH σημείωσε ότι το μονοπάτι που βαδίζει η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, εκτιμώντας μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της από την Ευρωζώνη δεν θα αποσταθεροποιήσει τη Ζώνη του Ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της UBS- που πριν από λίγες ημέρες είχε κρούσει το κώδωνα του κινδύνου διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει- παρατήρησε ότι οι εκλογές αποτελούν παράγοντα αστάθειας σε μια κατακερματισμένη χώρα, θεωρώντας δύσκολο για τη κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

Από iefimerida