Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Κομμένος ο οβελίας από τον στρατό

Γράφει ο Θωμάς Σίδερης

Στα ελληνικά στρατόπεδα δε θα ψηθεί φέτος ο πατροπαράδοτος οβελίας για τους φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό. Η οικονομική κρίση καθιστά ασύμφορη την προμήθεια αρνιών από τον ελληνικό στρατό ενόψει των ημερών του Πάσχα. Υπενθυμίζουμε ότι, πέρα από το έθιμο και το τυπικό της υπόθεσης, ήταν και μια καλή ευκαιρία για βουλευτές και κομματάρχες να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Κάτι που σήμερα, λόγω εκλογών, το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Την ίδια ώρα τα στρατόπεδα φυτοζωούν από την έλλειψη χρημάτων και υλικών. Μιλάμε για ενεργές μονάδες, που γλίτωσαν το κλείσιμο...
από τον στρατιωτικό “Καλλικράτη” και που δεν επιλέχθηκαν να γίνουν κέντρα μεταναστών το επόμενο διάστημα.

Με κεραμίδια και άλλα οικοδομικά υλικά που φέρνουν από τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κοσσόβου που έκλεισαν, προσπαθούν να επισκευάσουν οικήματα και χώρους στρατοπέδων, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανταλλακτικά των οχημάτων. Τα ανταλλακτικά είναι ένα θέμα που “καίει” τον ελληνικό στρατό, διότι τα περισσότερα οχήματα ξεπερνούν σε ηλικία τα 60 χρόνια. Πάντως, τα πολυτελή τζιπ των ανώτερων αξιωματικών του Κοσσόβου ήδη έχουν βρει τη θέση τους στην Ελλάδα και εξυπηρετούν τους διοικητές μονάδων σε Θράκη και Μακεδονία.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Ήδη, από τα δύο «σκηνάκια» που διεξάγονταν το χρόνο, έχει εκδοθεί διαταγή να γίνεται μόνο ένα, προκειμένου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να γλιτώνει τις επιπρόσθετες ημερήσιες αποζημιώσεις του προσωπικού αλλά και το κόστος του φαγητού.

Αντιστοίχως, οι δύο “νυχτερινές” ασκήσεις του μήνα έγιναν μία, όπως και οι “καθολικές” ημερήσιες ασκήσεις. Στις ημερήσιες, μάλιστα, διώχνουν το μόνιμο προσωπικό το μεσημέρι, προκειμένου να μη σιτίζονται εντός στρατοπέδου, και τους ζητούν να επιστρέφουν μετά από περίπου δύο ώρες, όταν ήδη θα έχουν φάει!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΥΕΘΑ προσανατολίζεται στην περικοπή του επιδόματος “παραμεθορίου”, παρά τις μέχρι στιγμής αντίθετες διαβεβαιώσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο προσωπικό που στελεχώνει μονάδες του Έβρου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος του ελληνικού στρατού. Φαίνεται όμως ότι το ψαλίδισμά του είναι απλώς θέμα χρόνου, αφού ήδη η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά την περικοπή του.

Από mediasoup