Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Στον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός - Στις 6 Μαΐου οι εκλογές - Αναμένεται η θυροκόλληση του ΠΔ στη Βουλή

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και να προκηρυχθούν εκλογές σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 («για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας») και 3 του Συντάγματος. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το μεσήμερι ο Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε ενώπιον των υπουργών ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιήθούν την Κυριακή 6 Μαΐου.

Σήμερα αρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος ενώ αναμένεται...
να θυροκολληθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στην είσοδο της Βουλή από τον φρούραρχο. Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Η νέα Βουλή θα συγκληθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 11:00.

Παπαδήμος: Να μην χαθεί ούτε ημέρα

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά» καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».

Παράλληλα έκανε λόγο για λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις. Ο κ. Παπαδήμος προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».

«Τον Ιούνιο του 2012 πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ» είπε.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός προέβη σε συνοπτικό απολογισμό σχετικά με την κατάρτιση του μνημονίου και του PSI, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι για τις εκλογές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως μέλη της κυβέρνησης και να μεριμνήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία. «Ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος του πρώτου, δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Γι' αυτό ότι έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή» επεσήμανε.

«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Παπαδήμος.

Από newpost