Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Στο τραπέζι και το σενάριο για εκλογές στις 13 Μαΐου

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο υπ. Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι προέχει η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου πριν από την προκήρυξη των εκλογών. «Αγκάθι» το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οριστικές αποφάσεις από τον Λ. Παπαδήμο μέσα στο Σαββατοκύριακο

Στην τελική ευθεία προς την προκήρυξη των εκλογών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης...
των ελληνικών τραπεζών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να διαψεύσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια ή τις φήμες περί αναβολής των εκλογών, διαμήνυσε χθες, διά του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου, ότι ο λόγος της μη ανακοίνωσης μέχρι τώρα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών αφορά στο ότι θέλουν να τηρήσουν τις θεσμικές διαδικασίες - όπως να ενημερωθεί πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Από την άλλη πλευρά, μια δήλωση χθες, από την Κύπρο, του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, προσέθεσε ουσιαστικά και νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Ο Λ. Παπαδήμος θα μεταβεί στον Κ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπέζών θα αρχίσει άμεσα -με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου- έως τις 20 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη», επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος από την Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τα περί ανακεφαλαιοποίησης από την ημερομηνία των εκλογών. Εγκυρες πληροφορίες, άλλωστε, επιμένουν ότι το πλέον πιθανό σενάριο «δείχνει» εκλογές στις 6 Μαΐου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο για την Κυριακή 13 Μαΐου.

Οι παράμετροι
Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Παπαδήμος θα εξετάσει και θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους, έχοντας πάντως ήδη λάβει την απόφαση για το «κλείσιμο» της Βουλής ή τη Μεγάλη Τρίτη ή την επομένη.

Επιδιώκει, δε, να μην ξεκινήσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας για να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, πριν ψηφιστούν στη Βουλή τα υπό συζήτηση σχέδια νόμου.

Είναι, εν τω μεταξύ, αυτονόητο ότι το σενάριο που είχαν «κλειδώσει» οι «γαλάζιοι» για εκλογές στις 29 Απριλίου αποτελεί ήδη παρελθόν. Διότι για να ίσχυε θα έπρεπε, χθες, 5 Απριλίου, να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές!

«Αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, δεν κρύβεται τίποτα άλλο», επανέλαβε χθες ο κ. Σταυρόπουλος για να «εξουδετερώσει» τις σχετικές φήμες.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει -λένε επίσης οι πληροφορίες- προσανατολιστεί στο να γίνει η επίσημη ενημέρωση του κ. Παπούλια στις αρχές της εβδομάδας και το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο κ. Παπαδήμος θα προκηρύξει τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια -και λόγω του πολιτικού κλίματος- εξακολουθούν πολιτικά στελέχη να θεωρούν προβληματική τη διεξαγωγή εκλογών εντός της άνοιξης. Ενώ υπουργοί που είχαν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης Παπαδήμου με άλλο κυβερνητικό σχήμα -τύπου Μόντι (όπως η κυρία Διαμαντοπούλου)-, τώρα δηλώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, κάποιοι βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.

Ενστάσεις
Για παράδειγμα, χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, υπογράμμισε το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση η διεξαγωγή εκλογών σε έναν μήνα.

«Την ώρα που οι κοινωνικές αντοχές της χώρας εξαντλούνται, η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές σε αυτήν τη φάση, ενώ δεν έχει να προσφέρει τίποτα, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση», είπε συγκεκριμένα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα -κατέληξε- είναι Στρατηγικό Σχέδιο Εθνικής Σωτηρίας.

Στους ίδιους τόνους ήταν αμέσως μετά και η παρέμβαση ενός ακόμη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Μπεντενιώτη.

«Είναι θέμα του πρωθυπουργού η προκήρυξη των εκλογών και ο κ. Παπαδήμος έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του», απαντούν συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδοντας κάθε σενάριο αναβολής των εκλογών.

ΒΟΥΛΗ
Ολοκλήρωση των εργασιών τη Μ. Τρίτη

Τη Μ. Τρίτη το απόγευμα αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα που διανεμήθηκε χθες, να ολοκληρώσει τις εργασίες της η Βουλή και όπως όλα δείχνουν, να διαλυθεί εν όψει της προσφυγής προς τις κάλπες. Δύο είναι οι νομοθετικές εκκρεμότητες για να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών σχετικά με τις ρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση -σε αυτό περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα εν όψει εκλογών-, το οποίο θα ολοκληρωθεί τη Μ. Δευτέρα το μεσημέρι.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι του υπ. Εργασίας για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -επανακατατέθηκε σε αυτό η τροπολογία για τους λαθρομετανάστες-, του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τη Μ. Τρίτη το μεσημέρι, οπότε και προσδιορίζεται χρονικά το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κρατούν το Ταμείο έξω από το κάδρο

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις
«Υπάρχει αβεβαιότητα» όταν διεξάγονται εκλογές σε χώρες όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εγκρίνει προγράμματα, αλλά «αυτό δεν είναι μοναδικό και δεν αφορά (μόνο) την Ελλάδα».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για το κατά πόσο οι εκλογές αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις, όπως και άλλα στελέχη του Ταμείου, αρνούνται επίμονα να αναμειχθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο στο θέμα της πραγματοποίησης ή όχι των εκλογών, και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφύγουν να το πράξουν μέχρι το τέλος, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι εκλογές δεν εκτροχίασαν τα προγράμματα. Το ΔΝΤ αποφάσισε σε υψηλό επίπεδο «να βγει το Ταμείο από την εικόνα» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε να μην επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το αποτέλεσμα.

Διαβεβαιώσεις
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ταμείο έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ευρείας βάσης και ισχυρή πολιτική στήριξη. Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ήδη υποστήριξαν δημόσια τις πολιτικές του προγράμματος. Οι εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί εντολή (εννοεί στην υποστήριξη του λαού προς το πρόγραμμα). Ενας άλλος τρόπος να το δει κανείς», είπε ο κ. Ράις, «είναι να δοθεί εντολή στους νικητές των εκλογών να προχωρήσουν μπροστά στην υλοποίηση του προγράμματος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του «Ε» σχετικά με την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος, εξέφρασε τη λύπη του και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να κάνω είναι να πω ότι λυπηθήκαμε βαθύτατα όταν μάθαμε για τον θάνατο αυτόν που συνέβηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και απλά να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας».

- «Η Ελλάδα έχει δημοκρατία. Και οι εκλογές είναι θεμελιώδες στοιχείο του κοινοβουλευτισμού. Οι εκλογές έχουν αποφασιστεί μαζί με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν αποτελούν πηγή αβεβαιότητας. Ο λαός θέλει και πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Και αυτό θα γίνει άμεσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Από το ΕΘΝΟΣ