Το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει θράσος.
Δεν φτάνει που οδήγησαν τη χώρα στην εξαθλίωση, μέσα από δεκαετίες διαπλοκής και διαφθοράς, γράφουν και βιβλία.
Και μάλιστα όχι με θέμα τα μπουζουξίδικα-αυτούς τους ναούς της ψυχαγωγίας-στους οποίους απέκτησαν ειδικότητα, αλλά φιλοσοφικά και Πατριδογνωσίας, όπως το πρόσφατο του Κώστα Σκανδαλίδη το οποίο παρουσίασε ο Μπαμπινιώτης!
Φοβερό αν το σκεφθείς.
Το μπουζουκόβιο ΠΑΣΟΚ λούζεται...
στον Γουαδαλκιβίρ του Πνεύματος, δια μέσω του κ. Μπαμπινιώτη.
Α, να χαθείτε ξεδιάντροποι.
Το σπουδαίο πόνημα του Σκανδαλίδη παρουσιάζει ως εξής το Έθνος-για την εφημερίδα ομιλώ>
ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ
«Οι Έλληνες - Τετράδια Πατριδογνωσίας» είναι ο τίτλος του βιβλίου που συνέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, και το οποίο παρουσιάστηκε απόψε στην κατάμεστη αίθουσα της «Αθηναϊδας» από τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, τον κριτικό θεάτρου και συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προλόγισε ο εκδότης του βιβλίου Θανάσης Καστανιώτης.
«Είναι προς τιμήν του Κώστα Σκανδαλίδη που μιλά για «πατριδογνωσία», όταν η λέξη «πατρίδα» έχει εξαφανιστεί και από ελληνικές έδρες πανεπιστημίων που επιχορηγούνται από ξένα κέντρα» ανέφερε ο κ. Γεωργουσόπουλος, προσθέτοντας ότι το βιβλίο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πράγματι αξιόλογο και πως ο ίδιος (ο κ. Γεωργουσόπουλος) θα το ενέτασσε στο σχολικό πρόγραμμα στο μάθημα της «Αγωγής του Πολίτη».
Η «ελληνικότητα» είναι νέα ελληνική λέξη η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο «λεξιλόγιο» το 1845, είπε ο κ. Γεωργουσόπουλος επισημαίνοντας ότι τότε «άρχισαν οι «αισθητισμοί» και οι «ιστορισμοί».
Επίσης, επικαλούμενος έρευνες του ιστορικού Βασίλη Κρεμμύδα, είπε ότι η «Μεγάλη Ιδέα» αφορούσε, όχι εδαφικές κατακτήσεις, αλλά την διάχυση του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή, αντίληψη που όπως πρόσθεσε «αναδιπλώθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν μίλησε για την Παιδεία».
Ο κ. Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε την γραφή του Κώστα Σκανδαλίδη «λιτή» και πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας προσεγγίζει τα θέματα διαχρονικά.
«Το ελληνικό γένος έχει συνέχεια και συνέπεια πνευματικής ροής και προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό» πρόσθεσε ο κ. Γεωργουσόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας είπε ότι η Ελλάδα ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου η οποία «από τον Νάσερ ως τον Σαντάτ διατήρησε στην θέση του υπουργού Παιδείας το ίδιο πρόσωπο, ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια».
Ο Βασίλης Βασιλικός ξεκίνησε την εισήγησή του με την ανάγνωση μιας επιστολής του Νίκου Καζαντζάκη του 1948 από την Αντίμπ (σ σ την αρχαία αποικία των Φωκαέων, Αντίπολη, στην Ν. Γαλλία) προς τον ποιητή Μηνά Δημάκη με την οποία εξέφραζε την βεβαιότητά του ότι «η ελληνική ράτσα που πάνε να την εξαφανίσουν» θα εξερχόταν ισχυρότερη από τις δυσκολίες της εποχής.
Ο Καζαντζάκης επισήμαινε σε εκείνη την επιστολή ότι «ήταν ευτυχής σύμπτωση το ότι γεννηθήκαμε Έλληνες, γεννηθήκαμε άρχοντες και έχουμε ευθύνη».
Ο κ. Βασιλικός είπε ότι αυτά οι γραμμές του Καζαντζάκη αποτελούν παρηγοριά «στο νέο εμφύλιο που ζούμε μεταξύ αγορών και αγοραίων, όπου τον ρόλο του Βαν Φλητ παίζει η Τρόικα και τον ρόλο των ξένων επιτηρητών, οι οίκοι αξιολόγησης».
«Αν το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη έμπαινε στα σχολεία θα βοηθούσε να ενταχθούν όλα τα μαθήματα σε ένα ενιαίο πλαίσιο» επισήμανε ο κ. Βασιλικός επικρίνοντας ταυτόχρονα την «αμαρτωλή Συνθήκη του Μάαστριχτ από τις σελίδες της οποίας απουσιάζει η λέξη «πολιτισμός» και με την οποία ( σ σ Συνθήκη) ενώ τυπικά η πρωτεύουσα της ΕΕ ήταν οι Βρυξέλλες, ουσιαστικά έγινε η Φραγκφούρτη όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Το στιβαρό και επίκαιρο κείμενο-πρόταση υπέρβασης της μιζέριας μας του Κώστα Σκανδαλίδη αποτέλεσε για μένα μια έκπληξη» είπε από την μεριά του ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Ο υπουργός Παιδείας είπε το βιβλίο αυτό αν έμπαινε στα σχολεία «θα ανέβαζε το φρόνημα και θα προβλημάτιζε θετικά τους μαθητές».
Μιλώντας για τον συγγραφέα είπε ότι στο βιβλίο του «ακολουθεί τον δρόμο της αρετής και της τόλμης για να ξαναβρούμε την ψυχή μας» προσθέτοντας ότι η θεώρηση του συγγραφέα είναι ανθρωποκεντρική και υπογραμμίζοντας ότι «ο επίλογος εκπλήσσει με την τόλμη και την αυτοκριτική του».
Ο κ. Μπαμπινιώτης επικαλούμενος τον συγγραφέα είπε ότι ο ελληνισμός δεν είναι ούτε «έθνος αποστολής, ούτε «φυλετικά καθαρός», αλλά έθνος «συνύπαρξης, αλληλεγγύης και όχι βίαιης κυριαρχίας».
«Με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη δεν μας ενώνει το "αίμα" αλλά οι αξίες» είπε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μη παραλείποντας να χαρακτηρίσει την γλώσσα του κειμένου «ρωμαλέα, δηλωτική και πλούσια» διερωτήθηκε «μήπως έφθασε η ώρα να ξαναμπεί και πάλι στα σχολεία το μάθημα της Πατριδογνωσίας».
«Ενώ έχουμε μνήμη εξ ενστίκτου, δεν έχουμε μεθοδική μνήμη» είπε από την μεριά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου «ωρίμαζε όσο βάθαινε η κρίση και το αδιέξοδο».
«Είμαστε ακόμα Ελλαδίτες, δηλαδή οι προσπάθειες μένουν ανολοκλήρωτες» επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους «πλοηγούς» μας δηλαδή τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Περικλή, τον Θουκυδίδη και τον Μ. Αλέξανδρο.
«Δεν μίλησα για την «αμαρτωλή γενιά της Μεταπολίτευσης», ούτε και για τα τείχη που υψώσαμε με τα Μνημόνια, προτίμησα να ψάξω την άκρη του νήματος που κρατά ζωντανό αυτό το έθνος εδώ και 4000 χρόνια, προτίμησα να ψάξω την άκρη του νήματος που θα με βγάλει από τον λαβύρινθο, προτίμησα να ψάξω το ξέφωτο για να ξαναρχίσω» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρθηκε και στο εξώφυλλο του βιβλίου, το οποίο είναι ένας πίνακας του Ρέμπραντ όπου ο Αριστοτέλης, η μεθοδικότητα όπως είπε, ακουμπά στο κεφάλι του Ομήρου, δηλαδή της σοφίας. Είπε ότι «τον πίνακα μου τον υπέδειξε ένας νέος άνθρωπος» και κατέληξε λέγοντας πως «αυτός ο τόπος ελπίζει ότι κάποτε θα γίνουμε Έλληνες», ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση «ήταν αρκετή σε αυτούς τους καιρούς για την ελπίδα».
Στην αποψινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Νικητιάδης, ο Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Χρύσα Αράπογλου, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Κώστας Καρτάλης, ο Γιάννης Σουλαδάκης, η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Μιχάλης Κατρίνης.
Από το kourdistoportocali
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου