Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Όλο το παρασκήνιο του μίνι ανασχηματισμού

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ
Μετά από μια εβδομάδα, κατ΄ιδίαν πολύωρες επαφές του Λουκά Παπαδήμου με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, δεκάδες τηλεφωνικές συνεννοήσεις καθώς και 3 κυβερνητικές ανακοινώσεις (με δύο «ορθές επαναλήψεις») έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το θρίλερ του μίνι-ανασχηματισμού, όπως...
εξελίχθηκε η αντικατάσταση του Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ουσιαστικά, ο μίνι-ανασχηματισμός έγινε για τον... Χρυσοχοΐδη. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε απλώς να βάλει έναν αντικαταστάση του Παπουτσή και να τελειώνει. Είχε όμως λάβει το σαφές μήνυμα από τους Γερμανούς: «Αυτόν (σ.σ. τον Χρυσοχοίδη) δεν θέλουμε να τον ξαναδούμε μπροστά μας». Έτσι ο Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκε στο δίλημμα: Να τοποθετήσει έναν υπουργό Προστασίας του πολίτη και να βγάλει εκτός κυβέρνησης τον Χρυσοχοίδη, εμφανιζόμενος ότι υποκύπτει πλήρως στις αξιώσεις του ξένου παράγοντα; Ή να προκαλέσει ένα μίνι-ντόμινο κυβερνητικών αλλαγών που θα μπορούσαν τύποις να αιτιολογηθούν με το σκεπτικό της “εμπειρίας”; Επέλεξε το δεύτερο.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίστηκαν δύο μετακινήσεις υπουργών, ένας ορισμός νέου υπουργού και μια αναβάθμιση γενικού γραμματέα σε υφυπουργό.

Έτσι σήμερα στις 15.30 ορκίζονται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Ανάπτυξης και ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης ως υπουργός Παιδείας. Στο Προστασίας του Πολίτη υφυπουργός παραμένει ο Μανώλης Όθωνας ενώ αναβαθμίζεται σε υφυπουργό ο νυν γ.γ του υπουργείου Λευτέρης Οικονόμου.

Το «μήνυμα» Παπαδήμου

Ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι «υπηρεσιακή» και θα συνεχίσει να εργάζεται καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες. Γι' αυτό επέλεξε πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση του αντικειμένου που θα κληθούν να διαχειριστούν.

Ωστόσο, προηγήθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις και πολλές «καραμπόλες» μέχρι να «κλειδώσει» το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ως γνωστόν η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε μείνει «ακέφαλη» από την Καθαρά Δευτέρα, όταν ο Χρήστος Παπουτσής είχε παραιτηθεί δι' επιστολής του στον πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα τρία αγκάθια του ανασχηματισμού

Η πρώτη κρούση στον αντικαταστάτη του, είχε γίνει προ ημερών από τον ίδιο τον Παπαδήμο. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Ανάπτυξης έπαιξε και η «κόντρα» που είχε με τον γερμανό αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ σχετικά με παλινωδίες και καθυστερήσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών προσπαθειών. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να συζητήσουν αναπτυξιακά θέματα, χωρίς τη συνοδεία του αρμόδιου υπουργού...

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δέχθηκε να επιστρέψει στην παλιά του γνώριμη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού τις περαιτέρω κινήσεις. Δεδομένου άλλωστε ότι ο Αντώνης Σαμαράς – σύμφωνα με πληροφορίες – έθετε βέτο στην υπουργοποίηση του νυν υφυπουργού κ. Όθωνα, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Λευτέρη Οικονόμου. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε πολιτικό πρόσωπο στη θέση αυτή. Η χρυσή τομή επήλθε με συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοίδη και με υφυπουργοποίηση του νυν γγ του υπουργείου Λευτέρη Οικονόμου.

Το δεύτερο «αγκάθι» που έμενε να παρακαμφθεί ήταν το κενό στο υπουργείο Ανάπτυξης μετά την μετάθεση Χρυσοχοίδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προσωπική επιθυμία του πρωθυπουργού ήταν να το αναλάβει η Άννα Διαμαντοπούλου την οποία και εμπιστεύεται και εκτιμά. Άλλωστε η μέχρι χθες υπουργός Παιδείας εχει πολλές φορές δημοσίως τοποθετηθεί τόσο υπέρ της ανάθεσης της πρωθυπουργίας στον κ. Παπαδήμο όσο και στην ανάγκη να παραταθεί η θητεία του. Ο πρωθυπουργός την βολιδοσκόπησε χθες το απόγευμα επιχειρηματολογώντας πως απαιτείται πρόσωπο που να γνωρίζει το χώρο (η Διαμαντοπούλου έχει θητεύσει επί Σημίτη ως υφυπουργός εκεί) να έχει καλές επαφές με την Ε.Ε. και φυσικά μεταρρυθμιστική διάθεση.

Τρίτο «αγκάθι» ήταν ποιός θα αντικαταστήσει την Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Αρχικώς έπεσε στο τραπέζι η λύση της αναβάθμισης του νυν αναπληρωτή υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Εκεί ο κ. Παπαδήμος συνάντησε εκ νέου την απροθυμία του κ. Σαμαρά ο οποίος δεν ήθελε να αναβαθμίσει στέλεχος της ΝΔ σε μια «μεταβατική κυβέρνηση» όπως την χαρακτηρίζει. Βολιδοσκοπήθηκαν ένα-δύο πρόσωπα, από τον πανεπιστημιακό χώρο και τελικά δέχθηκε ο διακεκριμένος καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης. Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη λίγο μετά τις 11 ανέφερε αρχικά τις τρεις αλλαγές.

Λίγη ώρα αργότερα κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί «ορθή επανάληψη» με την διευκρίνιση ότι ο Μανώλης Όθωνας παραμένει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Και εστάλη και τρίτη ανακοίνωση όπου συμπεριλαμβάνονταν το τυπικό: Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και του υφυπουργού θα γίνει σήμερα στις 15.30 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας...
Από iefimerida