Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στις 9 Μαρτίου «ξεκλειδώνει» το νέο πακέτο για την Ελλάδα

Eurogroup:Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του PSI
Yπογραφή των πέντε κρίσιμων συμβάσεων
(Ευ. Βενιζέλος - Klaus Regling)
Έγκριση για την έκδοση των εγγυήσεων από το EFSF και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών έδωσε το Eurogroup, αλλά οι τελικές αποφάσεις για τη «συνολική ελληνική διάσωση» θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Μαρτίου.

Σήμερα οι υπουργοί χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα κι ως εκ τούτου ανοίγουν το δρόμο για την χορήγηση απτής, υλικής βοήθειας, τουλάχιστον ως προς τις εγγυήσεις που θα δοθούν στην όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από το Προσωρινό Ταμείο Στήριξης (EFSF) με την χορήγηση περί των 30 δισεκατομμυρίων ευρώγια την...
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς κι ένα επιπλέον ποσό για τους ιδιώτες επενδυτές που θα μετάσχουν στη διαδικασία και θα υποστούν ζημίες από το haircut 53,5% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν και στη σημερινή τους συνεδρίαση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί οριστικά το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι η υψηλή συμμετοχή στο PSI αλλά και η θετική εκτίμηση από την τρόικα για τις προαπαιτούμενες ενέργειες από πλευράς της Ελλάδας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν του ο κύριος Γιούνκερ αναφέρει:

«Το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει σημαντική πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων πράξεων. Έχουν υιοθετηθεί όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις από το Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο και ορισμένες εκκρεμείς εφαρμοστικές πράξεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι υπουργοί σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα ανέλαβε αποφασιστικές και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αυτό θα επιτρέψει στις προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας να ανακτήσουν τη δυναμική τους, κάτι που σε συνδυασμό με μια αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του νέου πακέτου, αποτελεί τη βάση για να επανέλθουν τα δημοσιονομικά και η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά. Η τρόικα θα οριστικοποιήσει τις επόμενες μέρες την λεπτομερή αξιολόγηση της ποιότητας της μετάθεσης προγενέστερων πράξεων στην ελληνική νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της ολοκλήρωσης των αντίστοιχων εθνικών διαδικασιών από στα κράτη μέλη, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν το EFSF να εφαρμόσει το μηχανισμό ενίσχυσης εγγυήσεων. Αυτό προβλέπει την απόκτηση από τον EFSF ενός σχήματος επαναγοράς για την καταλληλότητα των τίτλων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση για την χρήση τους ως collateral προς την ΕΚΤ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμα σε ένα μηχανισμό σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν την έκδοση από το EFSF ομολόγων για τη χρηματοδότηση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στο PSI και την αποπληρωμή των τόκων των ελληνικών ομολόγων.

Το Eurogroup ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup προσβλέπει σε υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή χρέους. Οι υπουργοί εκτιμούν ότι οι όροι που περιγράφονται στην ελληνική προσφορά προς τους ομολογιούχους περιλαμβάνουν αρκετά ελκυστικά στοιχεία που θα προσελκύσουν τους ιδιώτες πιστωτές και διασφαλίζουν την ευρεία συμμετοχή».

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομικών:

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα και, σε συνέχεια της έγκρισης από το Eurogroup των εγγυήσεων από το Προσωρινό Ταμείο ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κlaus Regling πέντε κρίσιμες συμβάσεις.

Συγκεκριμένα:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ενώ την σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προσυπέγραψε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει:

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.