Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο συνεργάτης του Παλαιοκώστα που απέδρασε 5 φορές από τη φυλακή, ήταν μουσικός και έγινε συγγραφέας!

Ληστής, ειδήμων στις αποδράσεις, συνεργάτης του Παλαιοκώστα, φιλόσοφος, καλλιτέχνης, συγγραφέας, ο Κώστας Σαμαράς συνελήφθη χτες στο Μοσχάτο ζωσμένος με δήθεν εκρηκτικά σε πολυκατάστημα και επιστρέφει στα γνωστά λημέρια του… την φυλακή, όπου πέρασε και τα τελευταία δεκαέξι χρόνια της ζωής του.

Ο Κώστας Σαμαράς, γνωστός και ως «Ζαρανίκας», με τη φήμη του «Έλληνα Πεταλούδα» λόγω των θεαματικών αποδράσεών του από τις φυλακές έφτασε χτες το πρωί κατευθείαν...
στους αστυνομικούς χωρίς να το θέλει και η πολύκροτη ζωή του μονοπωλεί και πάλι το ενδιαφέρον όχι μόνο των διωκτικών αρχών.
Ο «κύριος Ζαρανίκας» από το 2004, ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έπρεπε κάθε 1η και 15η του μήνα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Είχε όμως παραβιάσει τους όρους και η αστυνομία τον αναζητούσε εδώ και αρκετό καιρό.
Ο Κώστας Σαμαράς χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο «φιλόσοφος ληστής», διότι είναι ο συγγραφέας του αυτοβιογραφικού του βιβλίου με τίτλο «Καταζητείται», στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή του, δηλαδή τις ληστείες!
 Έχει αποδράσει συνολικά πέντε φορές, ενώ προσπάθησε άλλες τόσες.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στα τέλη της δεκαετίας του ’50.Σπούδασε στα ΤΕΙ Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών, έπαιξε ντραμς σε διάφορα συγκροτήματα. Είχε νοικιάσει για πρόβες, ένα διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου είχαν περάσει ο Νικόλας Άσιμος, ο ηθοποιός Άρης Ρέτσος και μέλη των Φατμέ.
Άνοιξε μπαράκι στα Τρίκαλα, ενώ πάντα ζωγράφιζε έχοντας εκθέσει τα έργα του σε γκαλερί των Τρικάλων. 
Οι κλοπές ωστόσο και το εύκολο χρήμα πάντα τον γοήτευαν με αποτέλεσμα να εθιστεί σε αυτές και να γίνει μετρ του είδους.
Άρχισε την… καριέρα του με μικρές διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία επιχειρήσεων και συνέχισε σχεδιάζοντας κινηματογραφικές ληστείες σε κοσμηματοπωλεία  στην Αθήνα και τα Τρίκαλα.
Σε ένα μπαρ συναντά το Νίκο Παλαιοκώστα. Με τα χρόνια ο Κώστας Σαμαράς ειδικεύτηκε στις ληστείες πλάι στον Παλαιοκώστα εμπλουτίζοντας το βιογραφικό του με μεγάλες μπιζνες όπως ληστείες σε τράπεζες. Οι ληστείες αυτές έκαναν πλούσιους τον ίδιο και τον συνεργό του, Παλαιοκώστα.
Η φυλακή όμως δεν άργησε. Όπως δεν άργησαν και οι αποδράσεις. Συνολικά ο Κώστας Σαμαράς απέδρασε πέντε φορές και μάλιστα με κινηματογραφικό τρόπο. Σε μία από τις αποδράσεις του, άνοιξε με πρόχειρα εργαλεία τρύπα στο δάπεδο της αστυνομικής κλούβας κατά τη διάρκεια μίας μεταγωγής και ξεγλίστρησε στην άσφαλτο!
Για ένα διάστημα εργάστηκε στην Κλίμακα, μία ΜΚΟ, στον τομέα απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ δούλεψε ως μακετίστας και φωτογράφος.
Ο Κώστας Σαμαράς είχε το δικό του σύστημα αξιών ακόμα και στις ληστείες. «Δεν ήθελα να κάνω ζημιά σε έναν άνθρωπο κατώτερης τάξης. Παρ’ όλα αυτά, στην παρανομία δεν μπορείς να πας από το Α στο Ω. Πρέπει να περάσεις από κάποια σκαλοπάτια. Το να κλέψω αυτοκίνητο από κάποιον που είναι άνθρωπος του μόχθου δεν ήθελα να το κάνω. Αλλά αναγκάστηκα να το κάνω. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα να μη γίνει ζημιά σε κάποιον. Να χαθεί ζωή. Γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να επανορθωθεί» έχει γράψει.
Για ιδεολογικούς λόγους πάντως απέρριψε τα ναρκωτικά. Πολλά από τα αυτοκίνητα που έκλεψε με τους συνεργάτες του τα επέστρεψε στους ιδιοκτήτες τους μετά τη «δουλειά», τηλεφωνώντας τους για να τους πει πού είναι. Και δεν λήστεψε ποτέ ιδιωτικές κατοικίες.
Μέσα στη φυλακή έγραψε και το βιβλίο του με τίτλο «Καταζητείται» -χαρακτηριστικό για τον δικό του τρόπο σκέψης- για τις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.

«Όπως γράφει ο Μπάροουζ, ο Σαμαράς έχει το σθένος να ταξιδεύει στην κόλαση και από εκεί να μας στέλνει τις αναφορές του» έγραψε ο Γεώργιος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στην Καθημερινή. «Ο Σαμαράς καταδικάστηκε γιατί λήστεψε κάποιες τράπεζες. Και καλώς έπραξε, αφού οι Τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι γκάνγκστερ που υπάρχουν» έγραψε ο Ηλίας Πετρόπουλος στην Ελευθεροτυπία.
Μάλιστα, το βιβλίο επρόκειτο να γίνει ταινία, όπου και ο ίδιος ο Κώστας Σαμαράς θα είχε έναν ρόλο, αλλά η χθεσινή του σύλληψη άλλαξε για μια ακόμα φορά τα σχέδιά του.

Α. Γ.

Από newpost