Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Προβλήματα από τον χιονιά σε όλη την Ελλάδα

Στα λευκά η Αττική
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεχιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που επικρατεί στη χώρα μας.

Από το πρωί της Τρίτης χιονίζει ακατάπαυστα στα βόρεια προάστια, ενώ λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ έντονη ήταν η χιονόπτωση και σε ολόκληρη την Αθήνα.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ωστόσο, σήμερα το πρωί η Αττική σε σύγκριση με χθες που χιόνιζε...
πολύ έντονα από το ξημέρωμα.

Σήμερα, Τετάρτη τα σχολεία σε Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Άνοιξη, Δροσιά, Κρυονέριου, Ροδόπολη, Σταμάτα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, έπειτα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δημαρχείο, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν σε Μελίσσια, Πεντέλη. Κλειστά παραμένουν και σήμερα στην Κάρυστο.

Από τα ξημερώματα είναι κλειστός ο δρόμος στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ έως το Καζίνο αλλά και στην Πεντέλη, από το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο έως τη διασταύρωση του Αγίου Πέτρου.

Στη Δ. Ελλάδα, κλειστοί εξακολουθούν να παραμένουν οδικοί άξονες, λόγω της κακοκαιρίας.

Στην Ηλεία κλειστός είναι ο δρόμος Πύργου - Τρίπολης, μέσω Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Στην Αιτωλοακαρνανία κλειστός είναι ο δρόμος Καλλιθέας - Προυσού από το ύψος του Λαμπιρίου μέχρι τη θέση Αραποκέφαλα.

Στην Αχαΐα κλειστός είναι ο δρόμος από την Ακράτα προς την Ζαρούχλα, μέσω της κοινότητας Πύργος.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται από Πάτρα προς Καλάβρυτα, μέσω Χαλανδρίτσας, καθώς και στο οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Με θυελλώδεις βοριάδες που φτάνουν τα 9 μποφόρ και θερμοκρασίες να αγγίζουν το μηδέν, η Σάμος αντιμετωπίζει το νέο κύμα κακοκαιρίας. Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά χωριά του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες χιόνισε και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Κλειστά παρέμειναν χθες 15 σχολεία ύστερα από απόφαση του δήμου σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις α' και β' βαθμού, αφού ήταν δύσκολη η πρόσβαση των λεωφορείων λόγω του χιονιού για τη μεταφορά των μαθητών.

Άρση απαγορευτικού για τον απόπλου όλων των πλοίων

Κανονικά πραγματοποιούνται από το απόγευμα της Τρίτης όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την εξασθένηση των ανέμων και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και από το απόγευμα και στα βόρεια προάστια. Τοπικές βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 και από το βράδυ βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις η χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Τοπικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά. Από το απόγευμα ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στην ανατολική στερεά και την Εύβοια οπού θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια πεδινά και χιόνι ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις που παροδικά θα είναι με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νοτιά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 06 βαθμούς Κελσίου, στα νότια από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.