Ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας έχουν εδώ και αρκετές εβδομάδες με τις τράπεζες στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που έχουν φουντώσει στο παρασκήνιο, είναι τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες.
Οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου στη Βουλή για τη ρύθμιση των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών αποτελούν μόνο την κορυφή...
Οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου στη Βουλή για τη ρύθμιση των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών αποτελούν μόνο την κορυφή...
του παγόβουνου όσων «παίζονται» στο παρασκήνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες στη Βουλή ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει 750.000 δάνεια. Αυτό που δεν είπε, είναι ότι οι ρυθμίσεις έχουν γίνει ύστερα από απευθείας διαπραγματεύσεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Εκατοντάδες χιλιάδες εξ’ αυτών, υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν δυσμενέστατους όρους (μεταξύ των οποίων και αυξήσεις επιτοκίων) προκειμένου να εξασφαλίσουν ως αντάλλαγμα μια μείωση στο ύψος της μηνιαίας δόσης. Χιλιάδες είναι και αυτοί που κατέθεσαν αίτηση για ρύθμιση η οποία όμως απορρίφθηκε με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μένουν στο κενό.
Το πρόβλημα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα καλύπτουν μερικώς το πρόβλημα. Μπορούν για παράδειγμα να ρυθμιστούν τα δάνεια που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο παρακαταθηκών.
Όμως δεν μπορούν να ρυθμιστούν τα δάνεια που έχουν πάρει δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι από τις τράπεζες. Η μόνη λύση των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών είναι να διαπραγματευτούν απευθείας με τις τράπεζες. Τμήμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, είναι αυτό ακριβώς: το να θεσπιστούν κανόνες που θα επιβάλλουν στις τράπεζες να προσφέρουν σε όλους τους δανειολήπτες μια ρύθμιση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί τροπολογία που να επιλύει το θέμα.
Θα προβλέπει ότι όλοι οι δανειολήπτες που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (έχει μειωθεί το εισόδημά τους κατά ένα σημαντικό ποσοστό κλπ) θα μπορούν να ζητήσουν μια ρύθμιση με κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις (π.χ περίοδο χάριτος για ένα συγκεκριμένο διάστημα). Φυσικά, οι τράπεζες θέλουν αυτή η ρύθμιση να θίγει όσο το δυνατόν λιγότερο τα συμφέροντά τους ενώ επιδιώκουν οι όροι να είναι τέτοιοι που να μην δημιουργηθεί μαζικό κύμα από δανειολήπτες που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν διευκόλυνση.
Την ίδια ώρα, έχουν φουντώσει οι συζητήσεις και για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.
Αρίστος Οικονομίδης από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου