Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τί συμφέροντα έχει ο Μr. Financial Τimes Μορένο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας;

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ «MR. FINANCIAL TIMES»
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times ήταν από τα έντυπα που πρωτοστάτησαν εναντίον της Ελλάδας, δημοσιεύοντας πλήθος άρθρων και απόψεων γραμμένων από αναλυτές και ειδικούς για το αβέβαιο μέλλον της χώρας μας και τη ζημιά που αυτή κάνει στο ευρώ.

Πρόεδρος του μιντιακού ομίλου Pearson, στον οποίο ανήκουν οι Financial Times, είναι από το 2005 ο γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, 68χρονος Γκλεν Μορένο. Ο κύριος αυτός εργάστηκε για 18 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ ακόμα και σήμερα είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στον επενδυτικό κολοσσό Μan Group Plc, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 44 δισ. ευρώ, «ποντάροντας» και...
στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, το 2009 ορίστηκε διαχειριστής του πακέτου ύψους 37 δισ. λιρών που διέθεσε η κυβέρνηση Μπράουν για τη διάσωση των βρετανικών τραπεζών. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι παράλληλα με αυτή του τη δραστηριότητα ήταν και συνδιαχειριστής χρηματοπιστωτικού οίκου στο Λιχτενστάιν, μέσω του οποίου Βρετανοί φοροφυγάδες διοχέτευαν τις οικονομίες τους εκτός χώρας. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τον Μορένο σε παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση, ενώ το σκάνδαλο που προκλήθηκε έπληξε την κυβέρνηση Μπράουν.

Εφημερίδες διεθνούς κύρους, όπως η γερμανική Handelsblatt και οι Times του Λονδίνου, έχουν αναφέρει ξεκάθαρα στο παρελθόν ότι πολλά δημοσιεύματα των Financial Times εξυπηρετούν αμερικάνικα και βρετανικά κερδοσκοπικά συμφέροντα με στόχο να πλήξουν το ευρώ, καθοδηγούμενα από συγκεκριμένα κυκλώματα.

Είναι άραγε και ο Γκλεν Μορένο κομμάτι αυτών των κυκλωμάτων; Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποδείξει, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί και να διαψεύσει, κρίνοντας από τις ενδείξεις. Αυτός που πλήττεται όμως από αυτό, δεν είναι τόσο ο ίδιος, όσο οι Financial Times που κάποτε αναγνωρίζονταν ομοφώνως ως η ναυαρχίδα των διεθνών οικονομικών εντύπων.
Από iefimerida