Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Νυχτερινή ανατροπή στο ΠΑΣΟΚ...

Το Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, θα επικυρώσει ή θα απορρίψει τη διαρχία 
Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου  Πάνος Μπεγλίτης αποφασίστηκε ομόφωνα εκ νέου συνεδρίαση του οργάνου στις 12 Ιανουαρίου, όπου θα παρουσιαστεί εισήγηση για τη γενικότερη πορεία του Κινήματος, ενόψει των εθνικών εκλογών, και για τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση θα κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

H εξέλιξη αυτή σημειώθηκε επειδή η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου δεν δέχτηκε την εισήγηση Παπανδρέου για "διαρχία". Έτσι αν στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασιστεί, κατ' αρχάς,  ότι η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μετά από τις εθνικές εκλογές, το Σώμα θα αποφασίσει και...
την ακολουθητέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, αν το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι η εκλογή προέδρου του Κινήματος θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές, τότε ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Με αυτά τα δεδομένα ένα πρώτο σενάριο που διαμορφώνεται είναι το Εθνικό Συμβούλιο να ψηφίσει μεν να μείνει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος μέχρι το καλοκαίρι, να αποφασίσει δε να εκλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί ευνοούν τον Ευ. Βενιζέλο.