Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ναυαγεί το εθελοντικό κούρεμα; - Απειλές για χρεοκοπία

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ PSI ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ιδιώτες με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας ομόλογα (το γνωστό PSI) καθώς οι τράπεζες εκβιάζουν πλέον ανοικτά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας προκειμένου να χάσουν το ελάχιστο δυνατό από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες -οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών ομολόγων- αποχώρησε χτες από τις συνομιλίες με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζοντας ευθύνες όχι τόσο στην ελληνική πλευρά όσο στην Τρόικα για τη μη συμφωνία πάνω στο εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων. Από ελληνικής πλευράς, η αντίδραση ήταν ήπια, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και...
ότι δεν πρόκειται για οριστικό ναυάγιο.

Το σημείο-κλειδί της εμπλοκής ήταν φυσικά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η ελληνική πλευρά πρότεινε ένα επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 5,15% που ήθελαν οι τράπεζες. Στο ίδιο μήκος κύματος η Γερμανία και το ΔΝΤ, που έχουν ζητήσει από το IFF το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κάτω από το 4%, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι το κούρεμα θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος και δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη μετά από λίγα χρόνια.

Το θέμα του επιτοκίου είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες γιατί κρίνει το πόσες θα είναι οι ζημιές που θα «γράψουν» τελικά στους ισολογισμούς τους. Για παράδειγμα, με κούρεμα 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και επιτόκιο 5,15% στα νέα ομόλογα, οι τελικές απώλειες για τις τράπεζες θα είναι στο 60-64%. Αν όμως το επιτόκιο είναι χαμηλότερο, π.χ. 4,5% τότε οι απώλειες ανεβαίνουν στο 70%...

Γι' αυτό το λόγο η πλευρά των τραπεζών δεν δέχτηκε τόσο χαμηλό επιτόκιο, και ο επικεφαλής του ΙFF αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στην οποία εμμέσως πλην σαφώς απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία. «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα με την υποστήριξη της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευθούν εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα, με προοπτική να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για εθελοντική ανταλλαγή χρέους, συνεπή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Παρά το ναυάγιο πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν για «κλίμα εμπιστοσύνης».
Από iefimerida

Μετά το χτεσινό ναυάγιο, το ΔΝΤ πιέζει για επανάληψη των συνομιλιών για το PSI
ΑΛΛΑ ZHTA ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ
Έκκληση για επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών έκανε χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επισημαίνοντας παράλληλα ότι το όποιο κούρεμα πρέπει τελικά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Περιμένουμε την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτό να καταλήξει σε μια συμφωνία "κουρέματος", η οποία σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Χρέους». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση το ΔΝΤ, απάντησε στην ανακοίνωση του IIF για τη διακοπή των συνομιλιών με την Αθήνα, αλλά και στη δυσφορία που αναφέρουν πληροφορίες ότι υπάρχει στις Βρυξέλλες για την εμμονή του ΔΝΤ σε χαμηλά επιτόκια στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων.

Επί της ουσίας, τραπεζίτες και Βρυξέλλες «φωτογραφίζουν» το ΔΝΤ ως... μπουρλοτιέρη των διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από την αιχμηρή ανακοίνωση του Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος απευθύνεται δύο φορές στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, καλώντας τους σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη τελική συμφωνία σε εθελοντική βάση, αποφεύγοντας τη παραμικρή αναφορά στο ΔΝΤ, που θα συμμετέχει στο δεύτερο "πακέτο" στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση του ότι εάν δεν κρίνει βιώσιμο το ελληνικό Χρέος μετά το "κούρεμα", δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα και γι' αυτό πιέζει για χαμηλά επιτόκια, που επί της ουσίας θα διευρύνουν το "κούρεμα" πάνω από το 70%. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η επιμονή αυτή του ΔΝΤ θα είχε όφελος μόνο εάν το μεγαλύτερο "κούρεμα" συνοδευόταν από μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όσα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο από το PSI θα τα χάσει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών...

Από iefimerida