Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ανταρσία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Καταψηφίστηκε με ανταρσία από 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών, υπέρ του επίμαχου άρθρου 29, για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν "παρών", με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ, στην ονομαστική ψηφοφορία για...
το άρθρο 29 (ωράρια φαρμακείων) τριάντα βουλευτές ψήφισαν παρών και εννιά βουλευτές είπαν «Όχι».

Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών, ενώ από τη ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της. Το ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα. Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29, εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Αντίθετα, υπερψηφίστηκαν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Τι είπε ο Λοβέρδος και τα κόμματα
Διευκρινίζοντας τη νομοθετική του διάταξη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως «ως υπουργείο Υγείας, είχαμε προ πολλών μηνών συμφωνήσει με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών να λειτουργήσουμε, μ' έναν έλλογο τρόπο, με βάση το ελεύθερο ωράριο - και συμφωνήσαμε να καθορίζεται απ' τον υπουργό ποιό είναι το ωράριο στις εφημερίες, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι να βγάζουν τους φαρμακοποιούς που διημερεύουν, και όποιος άλλος θέλει να προσθέτει τον εαυτό του. Αυτό νομοθετήθηκε και εξειδικεύτηκε. Πρόβλημα δεν είχαμε στον Πειραιά και στην Αθήνα, αλλά είχαμε έντονα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Με την διατύπωση της Πέμπτης, δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κάποια φαρμακεία μπορούν να κάνουν πειρατεία - να ανοίγουν κάποιες ώρες που τα βολεύουν και μετά να κλείνουν» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. «Είπαμε λοιπόν, να μην υπάρχουν παρεμβολές αδειοδότησης για το ποιος είναι ανοικτός να δώσει ένα φάρμακο τη νύχτα, και, με μια λέξη, υπενθυμίζουμε πως το ωράριο καθορίζεται απ' το νόμο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους» συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφική διάταξη για μεγαλοφαρμακοποιούς»
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «παράνομη, εκτός Κανονισμού και αντισυνταγματική» την όλη διαδικασία, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. «Επιχειρείτε να κάνετε φωτογραφική διάταξη για μια χούφτα μεγαλοφαρμακοποιούς στην Ελλάδα, οι οποίοι θα επιβάλλουν κατοχή και άλωση του επαγγέλματος, διαλύοντας το μικρό φαρμακοποιό. Ανοίγετε το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου σε όλο το εμπόριο» παρατήρησε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βόμβα στο φαρμακευτικό επάγγελμα» χαρακτήρισε τη διάταξη ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), διακρίνοντας προσπάθεια διευκόλυνσης εισόδου των πολυεθνικών στο χώρο της λιανικής εμπορίας φαρμάκου. «Με την προσθήκη που φέρει σήμερα ο υπουργός, προσπαθεί να πετάξει το εμπόδιο της "σύμφωνης γνώμης των φαρμακευτικών συλλόγων" που υπήρχε πριν, καθορίζοντας πλέον τα ωράρια χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Φαρμακευτικών Συλλόγων».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, εξέφρασε εκ νέου τη δυσφορία του για την διαδικασία, εκτίμησε ωστόσο, πως η νέα διατύπωση είναι βελτιωτική και πρέπει να γίνει δεκτή. Ο κ. Αλευράς, κάλεσε τον Ανδρέα Λοβέρδο να προστεθεί η έγκριση της οικείας Περιφέρειας στην όλη διαδικασία απελευθέρωσης του ωραρίου, «ώστε να μην υπάρχει καμία διαφωνία ως προς το τι επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε». «Η έγκριση της Περιφέρειας χωρίς την έγκριση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, δίνει μια αποδεκτή λύση» εκτίμησε ο Ν. Αλευράς.

«Η διάταξη αγγίζει τα όρια της ελευθεριότητος. Ομιλείτε λες και απουσιάζει το κράτος» παρατήρησε από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Κώστας Κιλτίδης. «Είναι δυνατόν να θεωρείται η δήλωση φαρμακοποιού δεδομένη, χωρίς την παρέμβαση του κράτους, είτε ως Περιφέρεια, είτε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κι ας προστεθεί η Κυριακή που είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Να αποσύρετε τη διάταξη που μόνον κενά δαιμόνια εισάγει» πρότεινε.

Από πλευράς ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε στην ανάγκη εξομάλυνσης της διαδικασίας ψήφισης, εκτιμώντας πως «θα ήταν προσφορότερο να έρθει η διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο, γιατί, ενδεχομένως, θα δημιουργηθούν παρεξηγήσεις που δεν βοηθούν τη συζήτηση και τον ευρύτερο δημοκρατικό διάλογο που θα έπρεπε να έχουμε».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εκτίμησε πως η τροποποίηση του υπουργού Υγείας, συνιστά «ολόκληρη νέα διάταξη που αδικεί τη δική του προσπάθεια» και πρότεινε να επανεισαχθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο - πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Εναλλακτική διατύπωση πρότεινε ο Χάρης Καστανίδης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επέμεινε στην υπερψήφιση της τροποποίησής του, σημειώνοντας πως «σε πολιτικό επίπεδο, η εντύπωση είναι ότι το επάγγελμα είναι ανοικτό - και δεν θέλω να χαλάσω την εικόνα αυτή επειδή το θέλουν κάποιοι σύλλογοι. Επιθυμώ, με αυτή την παρέμβαση, να κλείσουμε ένα θέμα που κάποιοι επιμένουν να το κρατούν ανοικτό επί πέντε μήνες».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας τόνισαν:
«Περιμέναμε τις διαρροές, ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι συντεχνίες έχουν ισχυρή επιρροή πάνω στους βουλευτές. Eιδικότερα για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων η κυβέρνηση θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία».
Από iefimerida

«Διαρροές» και «αντάρτικο» κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή
Ένταση, διαρροές και καταψήφιση άρθρων. Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εξελίχθηκε σε θρίλερ.Οι διαρροές που υπάρχουν και από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση θέτουν εν αμφιβόλω την υπερψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων μέχρι τα τελευταία λεπτά της ψηφοφορίας.

Μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν άρθρα του πολυνομοσχεδίου είναι και οι κ.κ.Πέμη Ζούνη, Γιάννης Βούρος, Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Πάυλος Στασινός, Λάμπρος Μίχος. Χρήστος Πρωτόπαπας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αικατερίνη Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Χρήστος Κατσούρας, Χάρης Καστανίδης, Χρυσή Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αγγελική Γκερέκου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μανώλης Μπεντενιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Στάθης Κουτμερίδης, Μιχάλης Τζελεπής, Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωσήφ Βαλυράκης

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε όλα τα κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου (ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών και του επαγγέλματος των δικηγόρων, συγχωνεύσεις υπηρεσιών του Δημοσίου), με εξαίρεση την ρύθμιση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων όπου η ΝΔ ψήφισε «παρών».

Σχετικά με την διάταξη για τις δικηγορικές εταιρείες από την πλευρά της ΝΔ αρκετοί δικηγόροι όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Τζαβάρας, Μιχάλης Γιαννάκης, Γιάννης Ανδριανός, Μαργαρίτης Τζίμας, Νίκος Νικολόπουλος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος επέλεξαν να απουσιάσουν από την διαδικασία εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα κρίσιμα άρθρα, με εξαίρεση την ρύθμιση για τα φαρμακεία, την οποία καταψήφισαν.

Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της.

Το άρθρο τελικά δεν αποσύρθηκε και μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννης Βούρος δήλωσαν "παρών" ενώ ο Δημήτρης Βαρβαρίγος καταψήφισε και τα 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου!

Τα άρθρα που τίθενται σε ονομαστική ψηφοφορία είναι τα : α. 4 για τη συγχώνευση υπηρεσιών του Δημοσίου,α. 5 για την απελευθέρωση των οδικών Μεταφορών, α.6 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, α.7 για την εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου, α.16-19 για συγχωνεύσεις εταιρειών του Δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥκλπ), το α.24 για την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους συγκεκριμένων φορέων, το α.27 για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου καθώς και το α.29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
Από iefimerida