Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Oλα ανοιχτά και στη μέση η συναίνεση

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
Η θυελλώδης συνάντηση του πρωθυπουργού με Σαρκοζί και Μέρκελ στις Κάνες έχει προκαλέσει τρικυμιώδη κατάσταση στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό όλα είναι ανοιχτά. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, επέμεινε στη γραμμή εθνικής συναίνεσης. Κατέστησε σαφές ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου

Σε ένα πολυδαίδαλο τοπίο, όπου συμπολίτευση και αντιπολίτευση αδυνατούν να συμφωνήσουν για τους όρους συνεννόησης, κινούνται τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εν όψει της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Είναι προφανές ότι δεν είναι η... ψηφοφορία το πρόβλημα που προκαλεί (και εκ των προτέρων) αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το ασφυκτικό πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου τον Ιούνιο, του πολυνομοσχεδίου...

πρόσφατα με τα νέα και άγρια μέτρα αποσυντονίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δημιουργούν εστίες "φωτιάς" στο Υπουργικό Συμβούλιο και επί μήνες φτάνουν το σύνολο της κυβερνητικής παράταξης στα... όρια.

Χθες δεν υπήρχε στέλεχος ή βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ που να μην ένιωθε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από... κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γυρνούσε μετά το "χαστούκι" των Κανών για να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καλώντας αρχικά τον Αντ. Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το... σίριαλ κράτησε πολλές ώρες.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή των εντάσεων από τους καλά γνωρίζοντες δείχνει διακυμάνσεις και στελέχη που ταυτόχρονα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σκάλες στον σχεδιασμό για την "επόμενη μέρα", αναμένοντας κατ' αρχάς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μιλήσει για την "ταμπακέρα" μετά το "χαστούκι" (από Μέρκελ, Σαρκοζί) και την επιστροφή του από τις Κάνες. Θα παραιτηθεί, θα μείνει, θα συνεργαστεί, θα αρχίσουν διερευνητικές εντολές, θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος αρχηγός στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν; Και τι θα κάνουν τα κορυφαία στελέχη, που επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα "κουρνιάζουν" ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν το βήμα που θα ήθελαν;

Ολα αυτά και άλλα πολλά (δευτερεύοντα) εξακολουθούν να υφίστανται, να ενοχλούν τον θώρακα της κυβέρνησης σε σχέση με το "συμβόλαιο" συναίνεσης που συζητείται τις τελευταίες ώρες, χωρίς, όμως, να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο πλάνο. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να το πει, το... είπε χθες. Είναι όλα ανοιχτά, ο ίδιος δεν κάνει πίσω στην πρόκληση για συναίνεση και ενδεχομένως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, παρότι η ρητορική του από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μέχρι την Ολομέλεια στη Βουλή το βράδυ άλλαζε "αποχρώσεις" και ρυθμό.

Εμπιστοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τη βούληση να συζητήσει για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας - άλλωστε το δήλωσε χωρίς υπεκφυγές. Τόνισε ότι δεν αποκλείει από την κουβέντα τίποτα, ούτε τη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι και δεν νιώθει γαντζωμένος στην καρέκλα του.

Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ακούσει όλες τις προτάσεις, άκουσε αν πρέπει να... φύγει ή να μείνει, αλλά δεν αποκόμισε -και δικαίως στο τέλος- κάτι περισσότερο συγκεκριμένο, ως "τελεσίγραφο".

Την ίδια ώρα στην πολιτική ατμόσφαιρα στροβιλίζονταν φήμες ότι υπουργοί, όπως οι κ.κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης και η Αννα Διαμαντοπούλου, σκέφτονταν να μην κρύψουν τη διαφοροποίησή τους για την τακτική του Γ. Παπανδρέου, ενώ άλλα στελέχη έθεταν το ερώτημα για τη συμμαχία Παπανδρέου - Βενιζέλου.

Ολα μπορούν να συμβούν
Οσοι έχουν καθαρή εικόνα από τη "συμπεριφορά" στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες γνωρίζουν το "αξίωμα". Οτι τα στελέχη και οι αρχηγοί δύσκολα ανατρέπουν ή ανατρέπονται - το υπογραμμίζει έμπειρο στέλεχος, θεωρώντας ότι μέχρι την αποψινή ψηφοφορία πολλά μπορεί να συμβούν.

Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου, επιστρέφοντας από τις Κάνες, έδειξε αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος στα διάφορα σενάρια, αλλά και να "παλέψει" για την "επόμενη μέρα". Στις παρεμβάσεις του μίλησε για την ανάγκη παραμονής στο ευρώ - δηλαδή στο πρόγραμμα διάσωσης. Σήμερα, όμως, αν και εφόσον δεν είχε ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι θα κινηθεί υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θα είχε βρεθεί εκ των προτέρων μπροστά στην "ανατροπή"...

Φώφη Γιωτάκη από το ΕΘΝΟΣ