Tο αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας θα καθορίσει τις εξελίξεις
Η αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θεωρείται κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις που αφορούν στην προσπάθεια συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα ιδιαιτέρως θερμό είναι και το κλίμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου να...
προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ως γνωστόν από τα ξημερώματα της Πέμπτης άρχισε ένα σίριαλ με πρωταγωνιστές εκτός από τον Πρωθυπουργό πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθώς και βουλευτές.
Ο κ. Παπανδρέου άλλαξε τρεις φορές θέση, μέσα σε μία ημέρα, στο θέμα συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι επικεφαλής της ομάδας των υπουργών που έχουν έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. (Το κλίμα) ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.
«Ο Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.
Υπουργός που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί αφού επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή ήταν η συμφωνία. Όμως τώρα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο γιατί ο Σαμαράς θέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις» φέρεται να είπε.
Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε διευκρινίσει τη θέση του για το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής
Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.
«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου