Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Άλλα λέει στους …ιθαγενείς και άλλα αλλού ο Horst Reichenbach, πού ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηγεμών»…

Μια ανάλυση της συνέντευξης στον Σκάϊ με βάση απαντήσεις του  σε ξένα ΜΜΕ
Γράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις...
Η δήλωση εγινε από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Horst Reichenbach, κατά την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Επειδή υπέθεσα ότι δεν είναι η πρώτη συνέντευξη που έχει δώσει ο Horst Reichenbach, στα ΜΜΕ, σκέφθηκα να αναζητήσω μερικές από αυτές.

Για την πληρέστερη ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, λοιπόν, παραθέτω μερικά...
αποσπάσματα, από συνεντεύξεις και δηλώσεις του σε ελεύθερη μετάφραση από :
Liberation
Stern
Handelsblatt
Der Standard
Frakfurter Allgemeine
Die Welt
οι οποίες "συμπληρώνουν" τις απαντήσεις του στα ερωτήματα της Κας Κοσιώνη, η οποία, κατά τα άλλα, μπορεί με το ΣΚΑΪ να εξακολουθεί να διατηρεί την αποκλειστικότητα της συνέντευξης.

Υπενθυμίζω επίσης ότι ο εν λόγω έρχεται στην Ελλάδα ως επικεφαλής του προγράμματος "Igemon" και επί το ελληνικότερον "Ηγεμών".(κάτι το οποίο κανένα ελληνικό Μέσο δέν έχει αναφέρει)

Φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, αλλά περί συνειδητής επιλογής με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του, από πλευράς των Ελλήνων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του ...ηγεμόνα στο Σκάϊ. Κάτω από κάθε απάντηση (προς τους... ιθαγενείς) οι σχετικές δηλώσεις του σε ξένα Μέσα...

-Κύριε Ράιχενμπαχ, για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στην Ελλάδα η ομάδα δράσης;

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Για αυτό υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιλέξει.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενώ έχει πεί:
Η ειδική ομάδα δράσης θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η τρόικα της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα στο μέλλον, όταν πρόκειται να επανεξετάσει την πρόοδο στην μείωση του χρέους στην Ελλάδα. «Το δράμα της τρόικας που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες. Αυτό πρέπει να κυλίσει χωρίς τριβές από αυτή τη φορά και πλέον. οι Έλληνες θα έχουν καταλάβει, ελπίζω, - και θέλω να βοηθήσω σ' αυτό - να ρθυμίσουν "τα του οίκου τους" μέχρι το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Reichenbach στην "Handelsblatt" έκδοση on-line.

-Και ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να συνδράμουμε με μέτρα που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την απασχόληση, που θα επαναφέρουν την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Και έχουμε εντοπίσει κάποια σημαντικά ζητήματα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον εκτροχιασμό της πραγματικής οικονομίας, και την ανάγκη κάποιων μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απάντηση στα ξένα ΜΜΕ: ¨Όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα το Δεκέμβριο, όλα πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε να κάνει μόνο το "τσεκάρισμα"

-Αυτός είναι ο μόνος ρόλος της ομάδας δράσης; Δε θα έχετε ρόλο σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία;

Όχι, ο ρόλος της ομάδας δράσης είναι να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και να παράσχουμε τεχνική βοήθεια για μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημείωση: Είναι εντυπωσιακό όταν ο Reichenbach απαριθμεί σε ποιους τομείς θα "υποστηρίζεται" η ελληνική κυβέρνηση ,την οικονομική διαχείριση, για παράδειγμα. με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων,τη μεταρρύθμιση της διοίκησης, του δικαστικού συστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από άλλη συνέντευξή του:

....(το πεδίο υποστήριξης) κυμαίνεται από τη βελτίωση της είσπραξης φόρων μέσω μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης και του συστήματος υγείας, την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών μέσα από συστήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την καλλίτερη αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων, που δόθηκαν στην Ελλάδα "κατ' όνομα" και δεν "άξιοποιήθηκαν" επαρκώς.

-Είναι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση που θα σας ζητάει βοήθεια ή θα αποφασίζετε εσείς λέγοντας :"χρειάζεστε βοήθεια εδώ και πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέω" ;

Όχι, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα μας ζητάει βοήθεια και οι πρώτες συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, ήξεραν ποια είναι η αποστολή της ομάδας δράσης και είχαν έτοιμη μία λίστα από ζητήματα για τα οποία θέλουν τη βοήθεια της Task Force.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Η απάντηση επ αυτού στο εξωτερικό:

"Η κυβέρνηση κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη», λέει ο Reichenbach. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν λέει, ότι ότι αν δεν καθόταν πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη, δεν θα ξεκίναγε τις μεταρρυθμίσεις.....

...Η ριζοσπαστική πρόταση (παρέμβασης) απορρίφθηκε από ορισμένα στελέχη ως μια μορφή αποικιοκρατίας και η οποία μπορεί μεν να απορρίφθηκε μπροστά σ' αυτή τη κριτική, υπογραμμίζει όμως την αυξανόμενη πίεση για μια αυστηρότερη αστυνόμευση της Αθήνας, με κάποιους έτοιμους να απαιτήσουν ακόμη και "περικοπές" από την κυριαρχία της.

-H άποψη της Task Force δε θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση; Γιατί χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί είπε ότι, ναι, θα είναι δεσμευτική.

Όχι. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην τρόικα από τη μία μεριά και την Task Force από την άλλη. Η Task Force έρχεται με ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης και ο μόνος λόγος που είναι εδώ είναι για να βοηθήσει και όχι για να επιβάλει.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Και στα ξένα ΜΜΕ:

"Υποστήριξη για ισχυρότερη εποπτεία». σύμφωνα με τα λόγια ενός στελέχους, εν μέρει αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια σε χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, την Αυστρία και τη Φινλανδία προς την Ελλάδα για την αδυναμία της να φέρει τα οικονομικά της ταχύτερα σε έλεγχο....

....Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την πολύ αυστηρότερη επιτήρηση της οικονομίας στην Ελλάδα, μια πηγή της ευρωζώνης υποστηρίζει την ιδέα να δοθεί στην ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερη δύναμη, και δήλωσε: "ή γίνεται έτσι ή δεν παίρνουν τα χρήματα."

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπήρχε ανάγκη ώστε η ομάδα δράσης να "αναλάβει μερικά από τα κυρίαρχες λειτουργίες του κράτους" για να "πάρει μπροστά η μηχανή και να αρχίσει να τρέχει".

......θα είμαστε σε ετοιμότητα για να παρακολουθούμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε με επιτυχία από την BERD στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο. Ελπίζω ότι θα δούμε πρόοδο εντός του έτους, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των φόρων. Αλλά για να πετύχει η αποστολή μας χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να "αξιοποιηθούν" τα ίδια "εργαλεία" που χρησιμοποίησε η BERD και είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπορεί να επέμβει η ίδια στην Ελλάδα.

-Άρα δε θα "βαθμολογείτε" την κυβέρνηση στην έκθεση που θα παρουσιάζετε κάθε 3 μήνες;

Όχι, δεν θα βαθμολογούμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα αξιολογούμε την πρόοδο που θα έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις κατόπιν της δικής μας βοήθειας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απάντηση στα ξένα ΜΜΕ: .. δεν θα είναι οι Έλληνες που θα διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά θα εκτελούν με την έγκριση της ειδικής ομάδας για να προλαμβάνουμε τις εκτροπές.

- Θα έχετε ρόλο στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Θα κάνετε προτάσεις στην κυβέρνηση;

Το συζήτησα ήδη αυτό με τον υπουργό οικονομικών και ήταν ξεκάθαρος ως προς το γεγονός ότι και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Έχει επίσης ήδη συζητήσει για αυτό το θέμα με το ΔΝΤ και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ και τη δική μας θα μπορέσουμε να καταγράψουμε πρόοδο σε ότι αφορά στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού. Αλλά, και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να στεφθεί το πρόγραμμα από επιτυχία.
--------------------------------------------------------------------------
Και η αλήθεια:

Η "διάσωση" της Ελλάδας σε βάθος χρόνου !!!! ο νομοθέτης Reichenbach και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα !!!

Μια φορολογική συνθήκη σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, θα μπορούσε να αφορά τους πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τα μέτρα λιτότητας.

Όπως δήλωσε ο Horst Reichenbach, επικεφαλής της ειδικής ομάδας δράσης στους «Financial Times (FTD)", η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την προθυμία της να επαναλάβει τις συνομιλίες για μια ειδική φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη διάσωση της Ελλάδα. Εκτιμάται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρυμμένα μέχρι € 200 δισ. στις ελβετικές τράπεζες, ανέφεραν οι Financial Times (ποιοι Ελληνες είναι αυτοί άραγε, οι φορολογούμενοι, που μέχρι τώρα πληρώνουν σαν .. ή οι άνεργοι !!!)

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ελληνική Κεντρική Τράπεζα (εννοεί την Τράπεζα της Ελλάδος), έχουν διαφύγει (που ;;;;;) από τις αρχές του 2010 και μόνο, τουλάχιστον 46 δισεκατομμύρια δολάρια. (από μικροκαταθέτες ;;;;;;).

Ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να είναι μαύρο χρήμα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία, αλλά δεν αναμένεται να ισχύσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2013, λέει ο Reichenbach.

Να λοιπόν τι χρειάζεται ένας τέτοιος "ειδικός" με μια τέτοια ¨ειδική ομάδα δράσης"

για να μας λύσει αυτές τις απορίες όπως :

εμείς δεν το ξέραμε ;

δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να το κάνουμε ;

γιατί να θέλουμε να το κάνουμε τώρα ;

πως ξέρουμε σήμερα πόσα και που υπάρχουν ;

γιατί χρειαζόμαστε τρία χρόνια ;

η ρύθμιση αυτή θα αφορά και τους μηχανισμούς παραγωγής μαύρου χρήματος ;

σε τελευταία ανάλυση μήπως η τεχνογνωσία του Reichenbach εξαντλείται στη "φορολόγηση του μαύρου χρήματος" ;

και για να νομοθετεί :

ο Horst Reichenbach, εξήρε την Παρασκευή και τη συμβολή των γερμανών πελατών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά φυσικά από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη συνέχεια θα συμβάλει (η ομάδα δράσης) στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: στη μεταρρύθμιση της φορολογίας, της κοινωνικής ασφάλειας, της δημόσιας υγείας, στη δημιουργία μιας «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» προκειμένου να περιοριστεί η επαφή μεταξύ της διοίκησης και πολιτών και, συνεπώς, η διαφθορά, η μείωση της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των επενδύσεων ...

-Πόσο καιρό θα μείνετε στην Ελλάδα; (Γελάει) Όσο χρειαστεί ; (Ξαναγελάει)

Ίσως όσο χρειαστεί, όμως νομίζω ότι ήδη στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Και η αλήθεια,όπως προκύπτει από δηλώσεις του...αλλού:

Ο Reichenbach υπολογίζει ότι η Ομάδα Δράσης της ΕΕ θα παραμείνει τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ενεργή στην Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη στον Reichenbach εκφράζεται από το γεγονός ότι 550 υπάλληλοι της ΕΕ έχουν υποβάλει αυθόρμητα αίτηση για μια δουλειά στην ομάδα του.

Ενώ σε άλλη απάντησή του λέει:

Ως μαθηματικός, είναι ένα χόμπι για μένα, η επίλυση προβλημάτων. "Και σε αριθμούς που επικρατούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει βεβαίως καμία έλλειψη, προσθέτει με ένα κλείσιμο του ματιού. Reichenbach !!!!!!!

(από τη στιγμή που πρόκειται για χόμπι αλλάζει το ζήτημα !!!)

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει; Πολλά λέγονται τελευταία για χρεοκοπία;

Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την αποφασιστικότητα ώστε να τα καταφέρει. Και η Ευρώπη θα παρέχει την υποστήριξή της ώστε να τα καταφέρει.
------------------------------------------------------------------------------------
Και οι αντίστοιχη απάντησή του: Εάν είναι δυνατόν για να σώσει τη χώρα και το ευρώ; Δεν ξέρει. Κανείς δεν ξέρει.

.... τον διαβεβαιώνει το γεγονός , ότι είχε περάσει πρόσφατα βάπτισμα του πυρός στην Αθήνα, με συνεντεύξεις τύπου και με άλλες δημόσιες εμφανίσεις. ... Ανεξάρτητα από το αν διαφύγει ή όχι η Ελλάδα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο ίδιος φαίνεται να έχει την φιλοδοξία να καλύψει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια στη νέα του θέση.

Υ.Γ.

Μετά από αυτή τη δεύτερη αναλυτική μελέτη της συνέντευξης του , πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να υποδεχθούμε τον Reichenbach με το σύνθημα που κυριάρχησε χθες στο Καραϊσκάκη με τη νίκη του Θρύλου επί της Dortmund.

Από newstrap