Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σιδέρης εμπλέκει Κοσκωτά σε απόπειρα δολοφονίας

Στον εισαγγελέα η υπόθεση των πυροβολισμών που δέχθηκε ο άσος του Ολυμπιακού
Από πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου οικονομικού-πολιτικού σκανδάλου που ξέσπασε στη χώρα στο τέλος της δεκαετίας του '80, και κορυφώθηκε με την πολιτογραφημένη ως «Δίκη του αιώνα» (Ειδικό Δικαστήριο) για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, βασικός κατηγορούμενος σήμερα σε μια δικογραφία που παραπέμπει σε τακτικές υποκόσμου.

Δέκα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, τελεί εν αναμονή της έκδοσης δικαστικού βουλεύματος με το οποίο θα κριθεί εάν θα καθήσει εκ νέου...
στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, εξαιτίας της οποίας του απαγορεύθηκε ξανά η έξοδος από τη χώρα, είναι πλέον στα χέρια εισαγγγελέα, προκειμένου να διατυπώσει την εισήγησή του για την παραπομπή ή όχι σε δίκη τόσο του Γιώργου Κοσκωτά όσο και των δύο συγκατηγορουμένων του. Το περιεχόμενο της δικογραφίας αναδύει μεν ένα ξεθυμασμένο «άρωμα» από το παρελθόν αλλά δεν αφορά υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες.

Το πραγματικά «κινηματογραφικό παζλ» της υπόθεσης, για την οποία του έχει αποδοθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε... απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνθέτουν:

*Η ιστορία μιας... Μερσέντες, που χρησιμοποιούσε ως κραταιός άντρας της Τράπεζας Κρήτης, για την οποία δεν είχαν πληρωθεί δασμοί για τη θωράκισή της, με αποτέλεσμα το πρόστιμο από την εφορία να αγγίξει -με τις προσαυξήσεις- τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

*Δεκατέσσερις πολυτελείς μεζονέτες που είχε αγοράσει και βγήκαν σε πλειστηριασμό από την εφορία και οι οποίες ύστερα από δικαστικές διαμάχες χρόνων (τις διεκδικούσαν επίσης Τράπεζα Κρήτης και Ελληνικό Δημόσιο) περιήλθαν το 2006 στην κατοχή κατασκευαστικής εταιρείας (που ήταν ο υπερθεματιστής στον πλειστηριασμό), μέτοχος της οποίας ήταν ο παλιός θρύλος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιδέρης.

*Η μαφιόζικη επίθεση από κουκουλοφόρους, ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 2007, εις βάρος του Γιώργου Σιδέρη, με δύο πυροβολισμούς, μέρα μεσημέρι, έξω από το σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο.

Το ποινικό σενάριο της υπόθεσης συμπληρώνεται:

- Από την εμπλοκή (για την ίδια κατηγορία) ενός προσώπου που όλοι ξέραμε ως σωματοφύλακα του Γιώργου Κοσκωτά και για τον οποίο σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ποτέ στην προσωπική του ασφάλεια.

- Από έναν «γκεστ-σταρ», μάρτυρα υπεράσπισης του σωματοφύλακα, που δεν είναι άλλος από τον απόστρατο αξιωματικό Νίκο Γρυλλάκη, τον επονομαζόμενο και «στρατηγό του Μητσοτάκη». Ως μάρτυρας, προτεινόμενος από τον Γιώργο Κοσκωτά, κατέθεσε στην ανάκριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ο εκκαθαριστής της Τράπεζας Κρήτης, Κων. Τσάλτας.

Πώς όμως ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού έφτασε σήμερα να κατηγορείται, γιατί περί αυτού πρόκειται, ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του παλαιού ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργου Σιδέρη;

Ο τελευταίος, μετά την απόπειρα εις βάρος του, καταθέτοντας στην αστυνομία, αφού περιγράφει πώς πυροβολήθηκε ενώ επιχειρούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του, λέει:

*Το άτομο που ήταν στη μεριά του οδηγού, με πυροβόλησε, φωνάζοντας «γιατί ρε π..... δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;».

Εξηγώντας ο Σιδέρης τι εννοούσε ο δράστης, ανέφερε:

*«Ο Κοσκωτάς μού είχε ζητήσει να του δώσω ένα ποσόν που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες. Του είχα απαντήσει ότι δεν μπορούσε αυτό να γίνει γιατί είχαν περάσει μετά τον πλειστηριασμό νόμιμα στην ιδιοκτησία μου και δεν του είχα καμία υποχρέωση». Στη συνέχεια, υποστήριξε ο Γιώργος Σιδέρης, άλλα δύο πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία ο πρώην σωματοφύλακας του Κοσκωτά, τον πλησίασαν απειλητικά, λέγοντάς του «φιλαράκο, δώσε τα λεφτά στον Κοσκωτά, αλλιώς θα έχεις πρόβλημα».

Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα χωρίς να έχει κληθεί από την αστυνομία ο Γιώργος Κοσκωτάς, ασκήθηκαν οι διώξεις για τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της πράξης, καθώς οι δράστες των πυροβολισμών παραμένουν άγνωστοι και ξεκίνησε η ανάκριση. Μάλιστα εις βάρος του Κοσκωτά εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην κλήτευσή του. Οπως βέβαια αποδείχθηκε, όταν τελικά αυτοβούλως εμφανίστηκε στην ανακρίτρια, με τον συνήγορό του από τα παλιά, Τάκη Μιχαλόλια, η κλήση είχε... ταξιδέψει σε λάθος τόπο κατοικίας.

Στην ανάκριση, ο Γιώργος Σιδέρης ανακάλεσε τον ισχυρισμό ότι ο πρώην σωματοφύλακας τον είχε απειλήσει ή εκβιάσει, επανέλαβε όμως ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της εις βάρος μου απόπειρας». Υποστήριξε μάλιστα ότι «θα δίναμε με το συνέταιρό μου κάποιο ποσό στον Κοσκωτά, αλλά επειδή είχαμε καθυστερήσει, πιστεύω ότι έχασε την υπομονή του».

Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με την απόπειρα, ενώ η μαρτυρία του εκκαθαριστή της Τράπεζας Κρήτης ενισχύει τους ισχυρισμούς του πρώην μεγαλοτραπεζίτη, καθώς εξηγώντας τις διαδικασίες πλειστηριασμού των μεζονετών ξεκαθαρίζει: «Ο Κοσκωτάς είχε αποξενωθεί από την κυριότητά τους». 

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ από enet