Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των υπουργείων

Υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 33 έτη υπηρεσίας είχε αποδοχές 1.908 ευρώ, ενώ έβλεπε υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 17 έτη προϋπηρεσίας που υπηρετούσε στο υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει 2.222 ευρώ μηνιαίως.
Το φαινόμενο των τεράστιων μισθολογικών ανισοτήτων που κυριαρχούν επί δεκαετίες στο Δημόσιο έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα μισθών που προβλέπει διαφορετικό βασικό μισθό μόνο για κάθε διαφορετικό βαθμό, ενοποιώντας πλέον τους μισθούς που χορηγούνταν...
ανά υπουργείο, καταργώντας περίπου 100 επιδόματα τα οποία δίνονταν με αυθαίρετες διαδικασίες και περιορίζοντας τον αριθμό αυτών που θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, οι οποίες συνδέονται με αντίστοιχες αυξήσεις στους μισθούς.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μια μερίδα υπαλλήλων που θα δει τους επόμενους μήνες τον βασικό μισθό της να ψαλιδίζεται ακόμη και περισσότερο από 1.200 ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε υπουργεία όπως Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών.
Πιο ήπιες θα είναι οι περικοπές σε άλλα υπουργεία, όπου οι μισθοί θα μειωθούν από 150 έως 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θα δουν τις απολαβές τους να ενισχύονται ακόμη και κατά 250 - 300 ευρώ. Οι υπάλληλοι που θα πληγούν είναι κυρίως εκείνοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι νεοδιοριζόμενοι καθώς οι νέοι βασικοί μισθοί είναι ελάχιστα πιο υψηλοί από όσους ίσχυαν, απέχουν όμως μακράν από τις συνολικές αποδοχές που χορηγούνταν μέχρι τώρα σε όσους προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο.

Παράλληλα, καταργείται ακόμη και η αυτοδίκαιη μονιμοποίηση μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο των νέων υπαλλήλων και προβλέπεται πλέον αξιολόγηση.

Για «σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών» έκανε χθες λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.