Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»

“Υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά…”
Κόντρα στο γενικότερο κλίμα των τελευταίων ωρών περί θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και περί σχετικής βεβαιότητας για την ομαλή διαχείριση της ελληνικής κρίσης, οι τελευταίες – χρονικά – δηλώσεις στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχονται να θολώσουν το … τοπίο και να προσθέσουν προβληματισμούς.

Δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Αντόνιο Μπόρχες, αρμόδιου του ΔΝΤ για την Ευρώπη, ο οποίος, σε τηλεφωνική συνέντευξη...
που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «μεγαλύτερο, ποιοτικά διαφορετικό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση!

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως ανεξαρτήτως του τι προσδοκά κάθε πλευρά (ΔΝΤ, Ελλάδα και δανειστές), το σίγουρο είναι πως «Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ποιοτικά διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί». Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να «συμπληρώνει τα μέτρα του προϋπολογισμού με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και απελευθερώσεις επαγγελμάτων για να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική», για να σημειώσει πως κανείς στο ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένος - «καθόλου ικανοποιημένος», ήταν τα ακριβή του λόγια - με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η άποψη αυτή ήρθε να προστεθεί στα όσα είχε απαντήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν αμέσως μετά από την πολύωρη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ο κύριος Τόμσεν – που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην Τρόικα – είχε κάνει λόγο για θέματα που παραμένουν ανοιχτά, με τις πληροφορίες να μιλάνε για εκκρεμότητες σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

Βέβαια ο κ. Τόμσεν, όπως μετέδωσε και το Reuters, εξέφρασε την ελπίδα (!) ότι η αξιολόγηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως Τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά «δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» !

Είναι ενδεικτικό πως την Τετάρτη το βράδυ, έτερος ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωνε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» και συμπλήρωνε πως «χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους».