Το άρθρο των Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση πυροδότησε σκληρά σχόλια στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο
Μια ατμόσφαιρα υπόκωφης έντασης υπήρξε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, καθώς το άρθρο των τριών υπουργών (Αννα Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Ι. Ραγκούσης) πυροδότησε πολύ σκληρά σχόλια από πολλούς υπουργούς, αλλά οι τόνοι της συζήτησης δεν ανέβηκαν σε καμία στιγμή.
«Είναι ώρας ευθύνης και αυτοσυγκράτησης για όλους. Είναι ώρα εθνικής και πολιτικής ευθύνης, ατομικής και συλλογικής αυτοσυγκράτησης» επισήμανε ο κ. Χρ. Παπουτσής. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση...
σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά δεν θα λάμψει ξαφνικά ο ήλιος τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και πρέπει να επιμένουμε να εξηγούμε τι θα συμβεί αν αποτύχει η προσπάθεια, τι θα συμβεί αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη. Τι θα συμβεί αν αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Να εξηγήσουμε τι θα συμβεί ακριβώς στη χώρα, τι θα σημάνουν για την ελληνική κοινωνία και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά οι περιπέτειες είτε της χρεοκοπίας, είτε των εκλογών ή ακόμη τι θα σημαίνει συγκεκριμένα η Ελλάδα της δραχμής. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει την προσπάθειά της με επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της, με αποφασιστικότητα, με αποτελεσματικότητα αλλά πάνω από όλα με ευαισθησία και σεβασμό στα προβλήματα της κοινωνίας», επισήμανε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ακόμα ότι ο ρόλος της αστυνομίας, «τις υπηρεσίες της οποίας προσδοκούν ορισμένοι συνάδελφοι μέσα στην αγωνία τους για την υλοποίηση των πολιτικών τους», δεν είναι να λύνει τα προβλήματα των υπουργείων με διάφορες κοινωνικές ομάδες. «Το ΠαΣοΚ είχε καταγγείλει την αναφορά του Κώστα Μητσοτάκη στο παρελθόν προς τους αστυνομικούς ότι εσείς είστε το κράτος. Ποτέ δεν αποδεχθήκαμε αυτή τη λογική. Η ΕΛΑΣ είναι ένας από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά του κράτους που έχει πολίτευμα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επομένως δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε στρατιωτικό κράτος», είπε.
Ο κ. Π. Μπεγλίτης, ζήτησε να σταματήσει το παιχνίδι ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταρρυθμιστής. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα δηλητηριάσουμε ανεπανόρθωτα την παράταξη. Και εγώ προσωπικά δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να αυτοχρήζεται πιο μεταρρυθμιστής από τους άλλους σε αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας», είπε.
Ο κ. Ραγκούσης έφυγε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Λοβέρδος απουσιάζει σε ταξίδι στο εξωτερικό και έτσι η μόνη από τους τρεις που έμεινε ως το τέλος της συνεδρίασης ήταν η κυρία Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας απέφυγε να ανοίξει μέτωπο με τους συναδέλφους της, μίλησε όμως για αυτούς που κάνουν καταλήψεις στα υπουργεία χαρακτηρίζοντας τους «τραγικές μειοψηφίες». Μαζί της συμφώνησε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και έτσι άνοιξε δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης.
«Εδώ υπάρχει μια κοινωνία που έχει προβλήματα, που υποφέρει και μας έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν υπάρχουν μόνο οι συντεχνίες. Τι νομίζετε, ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στην κοινωνία που μας στηρίζει και κάποιες μειοψηφικές συντεχνίες;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Θ. Πάγκαλος. «Δεν πρέπει να θεωρούμε την κοινωνία ως συντεχνία. Ναι έχουμε και συντεχνίες. Αλλά υπάρχουν και οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χάσει από την κρίση», επισήμανς ο κ. Δ. Ρέππας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και από τους κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Καστανίδη, Μιλτ. Παπαιωάννου, Σ. Ξυνίδη και την κυρία Φώφη Γεννηματά.
«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αγωνία στον κόσμο. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα λέγοντας ότι το πρόβλημα μας είναι οι συντεχνίες. Δεν πρέπει να μας διέπει μια λογική αυταρχισμού, γιατί κινδυνεύουμε να χτίσουμε ένα τοίχο απομόνωσης από την κοινωνία», παρατήρησε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Παπανδρέου άκουσε τους υπουργούς χωρίς να πάρει θέση αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προτίμησε να εστιάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης και στις αναταράξεις που προκαλεί το άρθρο 37. «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά η Τρόικα είναι ανένδοτη. Η καθυστέρηση που είχε σημειωθεί επέφερε τη σημερινή διατύπωση. Αν δεν περάσει το άρθρο 37 θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα την Κυριακή», σημείωσε.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία καταψήφισε το άρθρο 37 στην Επιτροπή Οικονομικών και προανήγγειλε ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές θα το καταψηφίσει και στην Ολομέλεια. Τέθηκε ερώτημα για τη διαγραφή της αλλά δεν ελήφθη απόφαση.
Στην άτυπη ενημέρωση που έκανε έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος χαρακτήρισε θεμελιώδες άρθρο το 37 και όπως είπε η διατύπωση των θεμελιωδών άρθρων δεν αλλάζει. «Η μη ψήφιση ενός άρθρου δημιουργεί προσκόμματα στη διαπραγμάτευση της χώρας. Απαιτείται εθνική ενότητα», παρατήρησε. Επίσης, πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση για την ανομία και τη βία που υπονομεύουν τη χώρα. «Κατανοούμε τις αντιδράσεις της κοινωνίας η οποία κάνει θυσίες. Δεν υποτιμάμε τις θυσίες. Άλλο όμως βία και ανομία», είπε.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δίνουμε τόσους μήνες μια κρίσιμη εθνική μάχη, παίρνοντας στις πλάτες της αμαρτίες άλλων προκειμένου να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή, αλλά και για να βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα. «Αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί αντικειμενικά. Αρωγός μας σ' αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που έχει συμπεριφερθεί με πρωτοφανή ωριμότητα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, παρά τις εικόνες που αναπαράγονται διεθνώς. Οι προσπάθειες και θυσίες που έχει κάνει και κάνει ο Ελληνικός λαός είναι τεράστιες, είναι άθλος, είναι μεγάλο το βάρος», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα πολλά μικρά, αλλά και μεγαλύτερα κατεστημένα, τα οποία αντιμετωπίζουν με φόβο και αντιστέκονται στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, αλλά όπως είπε «σήμερα, έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο-καμπή».
Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είναι να επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής μια οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Βασικός στόχος πια, είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Γιατί αυτή η αβεβαιότητα υπονομεύει τις προσπάθειες που κάνουμε, τις θυσίες που γίνονται και δεν δημιουργεί κλίμα κατάλληλο ούτε για επενδύσεις, ούτε για ανάκαμψη. Αντίθετα, δημιουργεί αρνητικό κλίμα και πιστωτική ασφυξία, καθώς ακόμα και υγιείς και εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία πίστωση και ρευστότητα που χρειάζονται, ακόμα και για να λειτουργήσουν», τόνισε.
Επίσης είπε ότι θα καλέσει και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, «όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες, που πρέπει να αναλάβουν και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι, Μέσα Ενημέρωσης. Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας», υπογράμμισε.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου