Για τις πολλαπλές τάσεις διχασμού που επικρατούν στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, εν μέσω κρίσης και υπό το φόβο της πτώχευσης, κάνει εκτενή αναφορά το CNN.
To δημοσίευμα τονίζει ότι ο διχασμός έχει πολλές πτυχές. Αρχικά στο ίδιο το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερή πτέρυγα του Κινήματος νοσταλγεί τις ημέρες της δεκαετίας του '80 με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ από η δεξιά πτέρυγα γνωρίζει ότι η χώρα ζει με...
δανεικό χρόνο και κυρίως, χρήμα.
Στη Βουλή, αναφέρει το άρθρο, δεν υπάρχει αίσθηση του κοινού καλού. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι ήταν συμφοιτητές, δεν μπορούν να συνεργαστούν και να πείσουν τους βουλευτές τους ότι θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.
Ακόμα πιο ανησυχητικός, όμως, είναι ο διχασμός σε κοινωνικό επίπεδο. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι υπάλληλοι του Δημοσίου, που αποτελούν το 1/5 του εργατικού δυναμικού (ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη) και από την άλλη αυτοί του ιδιωτικού τομέα. Γίνεται αναφορά στα νέα μέτρα που πλήττουν τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και για τα νέα φορο-χαράτσια, με κυριότερο, αυτό του ειδικού τέλους ακινήτων.
Ο ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει ότι σηκώνει το βάρος των επαχθών μέτρων, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι οι εύποροι φοροδιαφεύγουν. Παράλληλα, υπάρχει και μία μικρή μερίδα που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, σε αντίθεση με την πλειοψηφία που επιθυμεί το κοινό νόμισμα.
Πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, μέσα από το κυβερνών κόμμα, χαρακτήρισε το κλίμα στην Ελλάδα ως «απογοητευτικό χάος», με δύσκολες καταστάσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον. Αυτή η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε αυτό που αποκαλείται «παγίδα της λιτότητας». Η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα, με την Ελλάδα να διανύει το τρίτο έτος ύφεσης, ενώ τα οικονομικά στοιχεία να είναι ενδεικτικά.
Το CNN σημειώνει ότι είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές επιταγές, με σκοπό την ανάπτυξη, σημειώνοντας όμως ότι στην ευρωζώνη των 17 κρατών, υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και στόχοι.
Πριν από μία δεκαετία, η Ελλάδα απολάμβανε την εποχή των μαζικών δαπανών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κοινοτικοί πόροι δόθηκαν για την κατασκευή υποδομών (π.χ. αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες), ενώ λόγω του ευρώ, τα επιτόκια έπεσαν και οι καταναλωτές δανείστηκαν μεγάλα ποσά. Τότε ήταν ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα καθώς και διαρθρωτικούς επενδυτικούς νόμους, ελέγχοντας παράλληλα, τα επίπεδα του χρέους.
Η σημαντική ευκαιρία χάθηκε και γι' αυτό τώρα, οι Έλληνες αλληλοκατηγορούνται, ψάχνοντας στην Ευρώπη για μία λύση, καταλήγει το άρθρο.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου