Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σε... εφεδρεία μπαίνει όλο το Δημόσιο!!!

Του Ηλία Μπενέκου

Εργασιακή εφεδρεία για όλους ανεξαιρέτως τους υπηρετούντες στο Δημόσιο προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των φορέων του Δημοσίου, υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ και επιχειρήσεις ΟΤΑ, ενώ θα αφορά το σύνολο του προσωπικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν υπηρετεί.

Άλλωστε τη διεύρυνση της «δεξαμενής» των υπό ένταξη σε εφεδρεία υπαλλήλων προανήγγειλε χθες και ο αντιπρόεδρος...
της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, με συνεντεύξεις που παραχώρησε σε δύο ελβετικές εφημερίδες, αποκαλύπτοντας πως στην έξοδο θα οδηγηθούν 70.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις».

Βασικό κριτήριο όπως διευκρινίζεται για την ένταξη στην εφεδρεία θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση για το σύνολο των φορέων η εγγύτητα του υπαλλήλου στη συνταξιοδότηση, ενώ σε δεύτερη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν οι υπάλληλοι χαμηλότερων τυπικών προσόντων, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.Υπενθυμίζεται πως το πρώτο «κύμα»... εφέδρων αφορά 30 χιλιάδες υπαλλήλους από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν και χθες διευκρινιζόταν πως δεν υφίσταται θέμα κατανομής κατά 20.000 από τον ευρύτερο και κατά 10.000 από το στενό.

Στο στόχαστρο θα βρεθεί άμεσα το 10% του προσωπικού σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ. Δηλαδή, πέρα από τους 151 φορείς που έχουν κληθεί να δηλώσουν το πλεονάζον προσωπικό τους έως τη ερχόμενη Δευτέρα, στη διαδικασία θα μπουν και περίπου 1.500 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι, ενώ καθεστώς εφεδρείας περιμένει και τους εργαζόμενους σε 5.000 ΝΠΔΔ που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως, καθώς η επιχείρηση μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου αναμένεται να συνεχισθεί, σε δεύτερη φάση πρόκειται να συγκροτηθεί γνωμοδοτική επιτροπή από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, η οποία και θα διαμορφώσει τα κριτήρια για τον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού που θα καταταγεί από το ΑΣΕΠ στους σχετικούς πίνακες, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα. Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωρεί και η «επιχείρηση» μείωσης κατά 30% των διευθύνσεων και τμημάτων του στενού δημόσιου τομέα, γεγονός που θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις ή εφεδρεία χιλιάδες υπαλλήλους.

Νοσοκομεία

Αναστάτωση την ίδια ώρα, έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας η απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο τομέα. Χθες, μάλιστα στους διαδρόμους των νοσοκομείων κυκλοφόρησε έντονη φημολογία ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις διοικήσεις να αποστείλουν λίστα με εργαζόμενους στο ΕΣΥ προς εργασιακή εφεδρεία. Η «Η» επικοινώνησε με αρκετούς διοικητές δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά τη σχετική πληροφορία. Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων (ΕΟΦ, ΚΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΙΦΕΤ, ΚΕΘΕΑ κ.ά.), να στείλουν άμεσα λίστα με το 10% του προσωπικού, το οποίο θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Από  imerisia.gr  μέσω hassapis-peter