Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση αλά Βαμβακούλα-το ρίχνει στις επιτροπές! - "Να μαζευτούμε 5-6 να κάνουμε μια τριμελή!.."

(Ανανεωμένο) .«Να φτιάξουμε μία τριμελή επιτροπή από 5 – 6» συνιστούσε ο Βαμβακούλας και το κάνει πυξ – λαξ ο Παπανδρέου. Με αφορμή την εμπλοκή και τα ζητήματα συνταγματικότητας που προέκυψαν με την εργασιακή εφεδρεία ο ΓΑΠ είπε στο υπουργικό να συσταθεί μία διυπουργική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει μέχρι την  Κυριακή τι μπορεί να γίνει.

Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει νέο υπουργικό. Μέχρι τότε η τρόικα θα περιμένει.

Δηλαδή νομοθετούν «στο γόνατο». Η κυβέρνηση που έχει δύο υπουργούς (ο ένας είναι και αντιπρόεδρος…) συνταγματολόγους, δεν είχε μεριμνήσει να είναι συνταγματικά νόμιμη η διαδικασία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, καθώς προσκρούει στην συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δεν είχε υπολογίσει την...
καταβολή των αποζημιώσεων, δεν είχε ετοιμάσει νόμο και προσπαθούσε να τα περάσει όλα με προεδρικά διατάγματα.

Αυτές οι πρωτότυπες διαδικασίες προστίθενται στην αντίδραση πολλών υπουργών, αλλά και στην άρνηση των διοικητών των οργανισμών του δημοσίου να δώσουν ονόματα για την εφεδρεία – η δε απόπειρα του Βενιζέλου να αναλάβουν οι υπουργοί το έργο αυτό έκανε και πρωτοετή φοιτητή του Συνταγματικού Δικαίου να ανατριχιάσει…

Τα πολιτικά, νομικά και διαδικαστικά προβλήματα μπλόκαραν και την συζήτηση και στο σημερινό υπουργικό. Ένας υφυπουργός έλεγε χαμηλοφώνως ότι «υπάρχει ο κίνδυνος οι διαφωνίες να διατυπωθούν μπροστά στον πρόεδρο και αυτός να μην αντιδράσει και να υπάρξει χασμωδία».
Στην χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον Βενιζέλο εκδηλώθηκαν έντονες διαφωνίες και ο αντιπρόεδρος αναγκάστηκε να πει ότι θα ξανασυζητήσει το θέμα με την τρόικα, η οποία έρχεται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα.

Πάντως στην κυβέρνηση ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι εννοούν όταν λένε εργασιακή εφεδρεία, καθώς υπάρχουν 3 εκδοχές: με απολύσεις, χωρίς απολύσεις και ανάλογα το πόσα άτομα θα αφορά (π.χ. το υπουργείο Υποδομών ζητά η εφεδρεία να αφορά το 3% του προσωπικού στις συγκοινωνίες και όχι το 10% που έχει εξαγγείλει ο Βενιζέλος). Και θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η τρόικα και μετά να έρθει στο υπουργικό, αλλιώς η τρόικα μπορεί να γυρίσει πίσω την απόφαση του υπουργικού.

Με πρωτοβουλία της ΝΔ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Δ. Ρέππα να ενημερώσει τη Βουλή για την εργασιακή εφεδρεία και για το «κούρεμα» στις δαπάνες των οργανισμών του δημοσίου.