Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Σούπερ Λίγκα: Εξετάζεται αναβολή της πρεμιέρας

Διαπραγματεύσεις με τη Nova για να μη γίνει χρήση της ποινικής ρήτρας
Σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, όμως το ζήτημα της πρεμιέρας έχει μετατραπεί σε παρωδία. Με τρία παιχνίδια να έχουν ματαιωθεί και ακόμα δύο ομάδες (Παναθηναϊκό και Ξάνθη) να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους, η λίγκα συνέχιζε να μην κάνει το αυτονόητο, να αναβάλει δηλαδή την πρώτη αγωνιστική. Ύστερα από πολλές πιέσεις, ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων. Συζητήσεις και με τη Nova, προκειμένου το συνδρομητικό κανάλι να μην κάνει χρήση...
της ποινικής ρήτρας, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν υπάρξει αγωνιστική μέσα στον Αύγουστο, όπως ορίζεται από τη σχετική σύμβαση.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής. Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα κέρδισαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Έτσι, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δικαιούται να χορηγήσει πιστοποιητικό στους επίδοξους αντικαταστάτες τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μείνουν 14 ομάδες στο "ρόστερ" της λίγκας.

Λίγο, και ο Ηρακλής δικαιώθηκε στην προσφυγή που είχε καταθέσει, στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Η επιτροπή έκανε δεκτό με ψήφους 2-1 το αίτημα του «γηραιού» για αναίρεση της απόφασης υποβιβασμού, οπότε στον αέρα έμεινε και ο Αστέρας Τρίπολης, του οποίου ο αγώνας με τον Παναιτωλικό αναβλήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.

Όμως η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ της αναβολής όταν ο Παναθηναϊκός και η Ξάνθη πήραν ανοιχτά θέση. Ο πρόεδρος των "ακριτών" εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Nova θα καταλάβει και δεν θα κάνει χρήση της ποινικής ρήτρας: "Δεν υπάρχει περίπτωση η NOVA, μια σοβαρή εταιρεία, να πει επιμένω να πληρώσετε αν δεν γίνει το πρωτάθλημα και να πάει κόντρα στο φίλαθλο κοινό και το δημόσιο αίσθημα. Η NOVA θέλει ένα πρωτάθλημα αξιόπιστο και ισότιμο για να το πουλήσει καλά. Δεν ξέρω αν κάποιοι κρυβόμαστε πίσω από τη ρήτρα. Για να είμαι ξεκάθαρος έστειλα φαξ σε όλες οι ομάδες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την έναρξη του πρωταθλήματος, υποθέτοντας ότι η NOVA δεν θα χρησιμοποιήσει τη ρήτρα. Ακόμη, όμως, κι αν την χρησιμοποιήσει να πούμε ότι θα την πληρώσουμε και η Ξάνθη θα δώσει το μερίδιο που της αναλογεί, έστω κι αν δεν είναι στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση".

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Παναθηναϊκός, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Πράγματι αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι σκοπιμότητες που υποδεικνύουν την εκκίνηση του Πρωταθλήματος, αλλά ορισμένες φορές η διασφάλιση των βασικών αρχών της διαφάνειας και της ισονομίας ίσως είναι προτιμότερο να προτάσσονται έναντι εμπορικών ή άλλων αναγκαιοτήτων".