Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στάχτες η Ελλάδα

Πάνω από 100 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Μεγάλα τα προβλήματα σε Έβρο και Αρκαδία. Σχεδόν 50.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη.
Το χειρότερο για το τέλος μας επιφύλασσε το φετινό καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών. Λίγο πριν σκίσουμε και τον Αύγουστο από το ημερολόγιο, ο πύρινος εφιάλτης ήρθε να κάνει για ακόμα μια φορά στάχτη τα όνειρα και τις περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας και να μας προκαλέσει θλίψη και οργή για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται πλέον σε Έβρο και Αρκαδία, ενώ μαίνονται πυρκαγιές και σε Ζάκυνθο και Αιτωλοακαρνανία. Η πύρινη λαίλαπα μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει...
περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο και χιλιάδες στην Αρκαδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν τη στιγμή μαίνονται πάνω από 100 μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Έβρος

Σε ύφεση βρίσκονται όλα τα μεγάλα μέτωπα στον Έβρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επιχειρούν 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.

Κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρου Μπούφη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι κοινότητες Λευκίμμης, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Αρκαδία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πυρκαγιές στην Αρκαδία είναι σε ύφεση. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές μικρές εστίες, αλλά η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Από νωρίς το πρωί γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο αέρας όμως δυναμώνει και υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.

Τα ξενοδοχεία στην πόλη είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι και το δημαρχείο για να προσφέρει βοήθεια με κάθε τρόπο.

Εντωμεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χθες το βράδυ λίγο πριν τις 20.00 η φωτιά που ξέσπασε στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Μεγάλος κίνδυνος και για σήμερα

Υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών και για σήμερα, Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς πολλές περιοχές σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα Δυτική Ελλάδα, Κυκλάδες, βορειοανατολικό Αιγαίο και Θράκη βρίσκονται «στο κόκκινο».
Από newstoday